Gezichten van Almelo in de muziekschool

ALMELO – Vat een willekeurige voorbijganger in de kraag, plaats hem of haar voor een neutrale achtergrond en schiet er een leuke portretfoto van. Dit deed Almeloër Marinus Blaak de afgelopen maanden zo’n honderd keer. Vervolgens stelde hij er in de muziekschool aan de Hofkampstraat een fraaie expositie van samen. Deze werd afgelopen week geopend door niemand minder dan z’n eigen zusje, de bekende oud-Almelose Metje Blaak.

Metje - Mokum - JamesDe bijzondere tentoonstelling ‘Gezichten van Almelo’ toont 78 portretten van heel gewone plaatsgenoten, die je elke dag op straat kunt tegenkomen. Alle opnames werden gemaakt in het tijdelijke atelier van de kunstenaar Petros Margosyan in de verlaten Havenpassage. Deze laatste heeft zich de afgelopen weken het vuur uit de sloffen gelopen voor Blaaks’ foto-expositie. De fotoportretten hangen in een centrale gan van de muziekschool, telkens in groepjes van drie. Hierbij zijn de personages niet willekeurig naast elkaar gezet. Volgens Blaak (eigenaar van internetkrant De Geleraaf.nl)  is er bij elk trio sprake van een opvallende tegenstelling of juist een bijzondere onderlinge relatie. Zo hangt een gemeentebode bijvoorbeeld tussen twee stadswachten.

Hal Muziekschool-1aMetje Blaak was overigens niet alleen naar Almelo gekomen. Behalve een complete cameraploeg had ze ook de ‘Mokumse Meiden’, bekend van een soapserie op de lokale televisie in Amsterdam, meegenomen. Samen met dit kleurrijke gezelschap opende ze op geheel eigen wijze –met muziek, poëzie en zelfs een polonaise- de expositie van haar eigen broer.

Op de opening was een gemêleerd gezelschap belangstellenden afgekomen, waaronder tijdelijk burgemeester James van Lidt de Jeude. De vroegere burgervader van koekstad Deventer is overigens een ‘oude bekende’ van Metje. Maar wees gerust, ze kennen elkaar uitsluitend van gezicht…

HPIM1659

…”En denk erom James, dat ie niet wéér zomaar een boom in mien oale stad ummezaagt. Hej dat good begrepp’n?”…

Metje woont en werkt tegenwoordig in Amsterdam waar ze onder meer woordvoerster is van De Rode Draad, de vakbond voor prostituees. In de weekeinden is ze in Deventer, waar ze al tientallen jaren woonde voordat ze naar Amsterdam vertrok.

Hal Muziekschool-1En in een andere gang…

TéCé.

Posted by Redactie

Geef een reactie