Laatste PvdA-nieuws

 Oude Meester-1

 Zoekplaatje…‘Het feestje van Schouten’… Wie is wie?

Het verhaal bij dit schilderij: 

Op dit schilderij van Rembrandt zien we een opzienbarende gebeurtenis. De hand van God, die een tekst schrijft. Juist op het moment dat de hoofdpersoon, die zichzelf tot koning van Utopia had gekroond, z’n vrouw een fikse oorvijg gaf. Ze had van de zure druiven geproefd, die hij voor anderen had klaargezet en ze wilde net aan de wijn beginnen. De kan valt uit haar hand en ze schreeuwt. De schilder heeft dat moment heel goed vastgelegd. We zien het moment waarop de hand zojuist het gezicht van de vrouw heeft geraakt. Maar net op het moment dat de kersverse, maar onechte koning “Wief hoal oe bek”, uitroept verschijnen daar ineens gitzwarte wolken waaruit die goddelijke hand verrijst. Die hand begint meteen te schrijven. Een wonder… De koning siddert het uit. 

Links op de achtergrond zien we het verschrikte gezicht van de zojuist onttroonde koning. Zijn wanhopige gezicht lijkt te zeggen: ‘Waarom’? Links van hem zijn nietsvermoedende echtgenote, die schijnbaar niets in de gaten heeft. Ze blijft gewoon doorfluiten op haar fluit. Onder de gewezen koning, een jongedame met een spontaan geknakte roos, vermoedelijk een Roos van de Maand. Het meest interessante zien we echter in de mannelijke persoon met baard daar weer onder. Hij is namelijk de enige in het hele gezelschap die lacht… Geen verwondering op zijn gezicht, geen angst… niets van dat al. Het is dan ook de winnaar in deze voorstelling… de nieuwe, nog ongekroonde koning. 

Tot zover de beschrijving van dit bijzondere schilderij. Graag tot een volgende keer wanneer we wederom een bijzondere oude meester analyseren.

Posted by Redactie