Schamele opkomst bij dodenwake rode beuk

'Dodenwake' bij de restanten van de 150 jaar oude rode beuk.

Wie heeft afgelopen zondagmiddag tussen twee en drie uur de moeite genomen om afscheid van de rode beuk in de binnenstad te nemen en het ‘condoleanceregister’ daar te tekenen? Bijna niemand, gek he? Slechts een handjevol mensen was er.
Is het omdat er geen interesse in deze ‘historische’ gebeurtenis is? Of… is de burger de strijd tegen de gemeente onderhand moe omdat het gemeentebestuur gewoon de langste adem heeft? Wie het weet mag het zeggen. In elk geval zat er achter dit stille protest op de zondagmiddag veel meer dan menigeen denkt. De mening van het handjevol mensen dat was komen opdagen loog er in elk geval niet om. Volgens hen was de ‘moord’ op de aloude, monumentale beuk een regelrechte aanval op de democratie. Hoe dan ook, de gemeente heeft heel duidelijk laten zien wie er de baas
is in deze stad en dat is beslist niet de burger. Deze actie hadden ze wellicht beter niet in maart kunnen ondernemen.

Zembla, De Wereld Draait Door,… wat heeft het de stad allemaal gebracht?
Het aanzien van Almelo is geschaad. Verder is de gemeente zich tien keer beter gaan indekken, op de afdeling Voorliegen en Oplichting zijn de waakhonden extra alert (“Ik wil dat de camera nu uitgaat”) kortom de gelederen zijn gesloten. Het is nu helemáál onmogelijk om iets tegen de gemeente te beginnen. Bezint eer ge begint, want u wordt straatarm. Het lijkt er in elk geval niet op dat er veel is veranderd. Een bloemenkoopman is het volgende gevecht en aan het Landweer heeft een ambtenaar een voorkeursbehandeling gekregen terwijl een andere bewoner niets voor elkaar kreeg. Dat lezen we allemaal in de krant. Erop reageren is niet verstandig, of u moet elk zinnetje, elke bewering of kritiek vooraf laten gaan door: ‘Ik denk’, ‘Mijn mening is’, ‘Volgens mij’ en ‘Ik heb gehoord dat’… U maakt uzelf monddood als u zichzelf niet indekt. Criticasters worden aangepakt, kijk maar naar een zekere ‘Gewoon Almelo’, die naar het schijnt zowat dagelijks via de Tubantia-website kritiek levert op het
gemeentelijk handelen en wandelen. Klaarblijkelijk schroomt de krant niet om privégegevens van deze man aan de gemeente te verstrekken. Niet vreemd dus dat mensen steeds vaker voor een anonieme reactie kiezen. Dus Almeloërs, ik zou maar oppassen met uw kritiek. U kunt zomaar worden aangeklaagd en wel met medewerking van dagblad Tubantia, die hierdoor ook niet meer te vertrouwen is.

Eén van de belangstellenden bij de beuk vertelde me: “Sommigen zullen misschien lachen om de weinige mensen die op deze trieste mistige zondagmiddag bij de restanten van de eens zo majestueuze beuk bij elkaar zijn gekomen. Ze zullen ongetwijfeld zeggen ‘kijk ze daar staan, die geitenwollensokken-figuren’. Echter wat menigeen vergeet is dat de kap van de beuk een bewijs is van de nihiliteit, de waardeloosheid van meningen en gevoelens van de doodgewone Almelose burger, die van z’n stad houdt. Tegelijkertijd is het ook een keihard bewijs van de arrogantie van het stadsbestuur, dat zich steeds vaker verschuilt achter vage,  te bekritiseren rapporten van door de gemeente betaalde onderzoeksbureaus.”

Toegegeven, je hoeft er beslist geen deskundige voor te zijn om te constateren dat de beuk er nog helemaal niet zo slecht aan toe was dan het volk werd voorgespiegeld. Dit doet me denken aan de dubbele rij eiken in de Egbert ten Catelaan. Die zouden een krappe tien jaar geleden ook doodziek zijn volgens de door de gemeente ingehuurde deskundige. De bewoners dachten er anders over en lieten op eigen kosten een contra-expertise uitvoeren en wat bleek… de eiken konden dankzij het toedienen van wat medicatie nog jaren mee en kijk… ze staan er nog steeds in volle glorie. Wat moeten we hier nu uit concluderen? In elk geval dat in Almelo absoluut iets verrot is. Het zijn echter niet de bomen. De rotting zit ‘m in de liefde en het respect van stadsbestuurders voor de levende en dode monumenten in deze stad. En daarvan zijn er nog maar zo bar weinig. Des te stuitender is het om te lezen dat PvdA-wethouder Bert Kuiper, nota bene zelf een geboren en getogen Almeloër, tegen stichting NAT die tegen bomenkap protesteerde, ijskoud zei: “Dan hadden ze maar bezwaar moeten maken”. Foei Bert. Dit is de gruwelijkst voorstelbare opstelling van een bestuurder, want het zou betekenen dat de burger continu op z’n hoede moet zijn ergo… de burger is voortaan altijd in gevecht met de lokale overheid, want niets is meer zeker. Zo kan morgen je uitzicht op een groene horizon zomaar ineens veranderd zijn in het uitzicht op een foeilelijk industrieterrein (Deldensestraat).

TéCé.

P.S. Voor wie een tastbare herinnering aan de aloude beuk wil hebben: rondom de afgezaagde stam liggen duizenden beukenoten. Misschien zijn er mensen, die er een aantal willen poten zodat de prachtige beuk wellicht nog nageslacht heeft. Een laatste post mortem-groet van de dode boom aan hen, die bomen koesteren.

Posted by Redactie

9 comments

OPA is voorstander van een bindend referenda los van de opkomst!

Geachte heer Kuiper,

Het doet mij genoegen dat u Almelo Anders zo scherp in de gaten houdt. Het sterkt mij in de overtuiging dat u, gezien uw eigen schrijverskwaliteiten op uw dagboekjessite, enige vrees heeft dat er hier nog onaangename verrassingen (lijken uit kasten) te voorschijn gaan komen.

Was u maar meer bezig met correct besturen van de Gemeente Almelo… Helaas, daarvoor zal ook een geletterd man als U toch weer de schoolbanken moeten opzoeken. Immers, respect verdient men, afdwingen gaat niet!

Met vriendelijke groet,
Jannink

Klopt Bert,

Onze reacties zijn voorspelbaar net als het geld dat jij binnenhaalt van de burgers en Almelo die jij, en je poliekliek-genoten, behoort te dienen ipv van te reageren dien je te regeren!!

Maak er voor jezelf nog een LEUKe tijd van!! Als je gaat hoop ik op een bestuurlijk zwaargewicht die gaat regeren in Almelo !! die NIET leuk is

Geweldig hoe jullie happen! Het is allemaal zo voorspelbaar!

Nou, als het over de opmerking naar de stichting NAT gaat kan ik er ook niets anders van maken. Lees het zelf op Bert Kuiper’s eigen weblog: http://bertkuiper.nl/2009/10/verdrietig-2/
En ik heb z’n uitspraken elders ook nog gelezen, echter weet ik niet meer precies waar dat ook weer was.

Beste Bert,

Wat is LEUK?

woorden en zinnen uit het verband te halen of een hele gemeenschap te negeren in plaats van te dienen.
Wat is LEUK?

Volgens mij snap je nog niet veel van wat er leeft in oonz Almelooo.

Ik zie je nog zo staan toen je in “gesprek” ging met Rita Verdonk dat was pas LEUK.

Geachte heer Kuiper,

Online vind u op wikipedia de volgende uitleg voor het woord kaatsen.

Kaatsen is een verzamelnaam van balsporten, waarbij de spelers de bal met de handpalm of vuist zo proberen te slaan, dat deze door de tegenpartij niet geldig kan worden geretourneerd.

U kent als geletterd Nederlander natuurlijk ook het Nederlandse spreekwoord: Wie de bal kaatst kan hem verwachten.

U, als wethouder, weet als geen ander hoe het is om woorden, zinnen en gesprekken uit het verband te rukken. Uw reactie alhier is dan ook een toonbeeld van uw machteloosheid ten aanzien van de werkelijkheid.

Met vriendelijke groet,

Jannink

Het is blijkbaar leuk om woorden en zinnen uit het verband te halen waarin ze gezegd zijn. Zo anders is Almelo Anders dus niet.

Mooi geschreven…

Geef een reactie