‘Almelo Nouveau slachtoffer kartelvorming’

(ingezonden)

Als bewoner van de Schelfhorst en als mogelijke toekomstige bewoner van de nieuwe wijk Weggeler ben ik het volkomen eens met Ron Jansen, die hier eerder op de site een lans brak voor het project Almelo Nouveau. Naar mijn mening is dit vooruitstrevende project onmiskenbaar slachtoffer van ordinaire kartelvorming van een handjevol lokale ondernemers, gemobiliseerd door de familie Hammink van het Theaterhotel.

Door de gevestigde orde wordt aan zeer essentiële zaken voorbij gegaan. Ron Jansen had het over ‘in de toekomst zien’. Inderdaad, wie in de toekomst kijkt, ziet dat het Internationaal Indoor Sportcentrum Almelo z’n voltooiing nadert. En waarom heet het Internationaal Sportcentrum? Juist, omdat het de bedoeling is dat er straks grote internationale sportevenementen worden gehouden met deelnemers uit de gehele wereld.

Klik hieronder voor de rest van het relaas en vervolgens de jongste reactie, ditmaal van lezer Henk de Jong.

Soms duren die evenementen een aantal dagen en die mensen moeten ook ergens worden ondergebracht. De plek voor Almelo Nouveau ligt op een ideale afstand van IISPA en biedt straks ook volop (gratis) parkeergelegenheid en alleen al daarom moet het er komen. Want dit kun je bepaald niet zeggen van het moeilijk bereikbare Theaterhotel. Het ligt zeer ongunstig en je betaalt je daar nog scheel aan parkeergeld ook. Kortom, alleen al vanwege het IISPA is een goede hotelaccommodatie op korte afstand onontbeerlijk.

 

De hele antilobby is dus terug te voeren op drogredenen en is het op z’n zachtst gezegd niet heel erg toevallig dat die hele kliek criticasters bijna wekelijks aan de bar in datzelfde Theaterhotel bijeen zit? Dat een MKB meewerkt aan dit soort protesten waarbij non-argumenten er aan de haren worden bijgesleept is beneden alle peil. Als regelmatige bezoeker van het Theaterhotel zie ik ze bijna wekelijks bij elkaar zitten, drinken, kletsen, lachen, praten en netwerken. Mij zien ze er niet meer. We hebben hier dan ook een woord voor en dat is ‘kartelvorming’, om wat preciezer te zijn: ‘gebieds-kartelvorming’. Zoek dat maar eens op via google, dan snapt u wat ik bedoel.

Er zijn alternatieven (Parkgebouw Rijssen, Rabotheater Hengelo). Die zijn net zo gezellig, het programma is uitgebreid zo niet uitgebreider en het is nog voordeliger ook.

Bij al die protesten heb ik overigens Henny van der Most, u weet wel, de eigenaar van dat andere hotel in de stad (Preston Palace), niet gezien of  bezwaar horen maken. Wat is hier in vredesnaam aan de hand? Hoe krijgt één bedrijf het voor elkaar om de complete lokale middenstand achter zich te scharen? Juist, door ze champagne aan te bieden op tactische momenten.

Ik ben het niet vaak eens met de megalomane plannen van wethouder Sjoers, echter ten aanzien van Almelo Nouveau –dat nota bene niet eens zijn eigen idee is- scharen ik en talloze andere burgers zich beslist achter de vertrekkende wethouder.

Ik zou willen zeggen: heren, voelt u zich wel helemaal fris? U gaat mij dus dicteren waar ik mijn boodschappen mag doen en waar ik mijn kroost onderbreng? Meer dan schandalig om op zo’n schaamteloze manier te hoop te lopen tegen een collega-ondernemer. Dit is de omgekeerde wereld. En tegen meneer Hammink zou ik willen zeggen: gaat u straks dan op mijn kindjes passen als ik naar m’n werk moet? Of begint u soms ook een supermarkt of kinderopvang? En is het niet diezelfde meneer Hammink, die van plan is om net buiten Almelo, richting Wierden wéér een torenhoog Van der Valk-hotel neer te zetten? Kijk, nu hebben we mekaar. Nu wordt wellicht duidelijk hoe de vork werkelijk in de steel zit.

Ik ben afgestudeerd econoom en ik kan u verzekeren dat het tegenhouden van concurrentie niet de oplossing is voor de huidige crisis. In de eerste plaats bepaalt de consument, ik dus, de richting waarin de economie zich ontwikkelt. Met andere woorden: Jan met de Pet en de gevulde knip is broodnodig. 

Ik heb de gemeenteraadsdebatten over Almelo Nouveau de laatste tijd prima, zij het met kromme tenen, kunnen volgen via internet. Daarbij is mij één ding opgevallen: er was niet één, ik herhaal, niet één raadslid, dat z’n afkeuring met ook maar een enkel aannemelijk argument onderbouwde. De een na de ander hobbelde gewoon achter de meute aan, zoals ze al jaren doen. De kiezer, lees burger van deze stad, kan in maart beter afrekenen met de zogenaamde oppositie, want die heeft zich de afgelopen jaren beslist niet van z’n taak gekweten. De huidige oppositie wil gewoon meeregeren in de nieuwe raad, maar moet mijns inziens worden afgestraft voor het disfunctioneren van de afgelopen jaren.

Interessant detail in dit geheel: voor zover ik heb begrepen heeft de projectontwikkelaar van Almelo Nouveau, Prosyn, de grond al lang en breed in zijn bezit (betaald en al, in tegenstelling tot de omstreden projectontwikkelaar Van der Looy) en kost het project de gemeente hoegenaamd niets. Wellicht zijn er enige aanpassingen in de infrastructuur nodig, maar dan houdt het ook op.

Als toekomstige buurman van Almelo Nouveau heb ik, en met mij talloze bewoners van het Kollenveld en de toekomstige nieuwe wijk Weggeler, alle baat en belang bij Almelo Nouveau. Mijn gezin met zeer jonge kinderen zit echt te springen om kinderopvang op zo’n korte afstand van mijn woning. Ook een supermarkt naast de deur zie ik als een uitkomst. Bovendien ben ik niet zo tevreden over de dichtstbijzijnde supermarkt aan de Bornsestraat. Ik wil graag meer keuze. Hoe meer supermarkten, hoe liever ik het heb. Vroeger stikte het ook van de buurtwinkeltjes en nog niet zo lang geleden hadden we Basismarkt, Edah en Super de Boer zowat pal naast elkaar.

De kritiek op het ontwerp van Almelo Nouveau vind ik eveneens onterecht. Als ik naar een stad van grote of gemiddelde grootte ga, dan is de architectuur het eerste waar ik op let. Aan de ene kant maken historische gebouwen indruk, maar daarnaast ook moderne staaltjes van architectuur. Alles daartussenin zijn de bekende koude betonnen blokkendozen, die altijd een gevoel van afkeer oproepen. Wat wil Almelo dan? Een betonnen kolos of juist zo’n blikvanger en publiekstrekker waar we trots op mogen zijn zoals Amsterdam trots is op het ‘Nemo-gebouw’ of het KNSM-eiland (dat ook wel De Walvis wordt genoemd), vlakbij het Centraal Station? Dit kan Almelo Nouveau ook voor Almelo zijn. Sterker nog, dit MOET Almelo Nouveau voor Almelo zijn, want het brengt de stad een stap verder wil het nationaal serieus genomen worden. Met projecten als Almelo Nouveau kunnen we voor eens en altijd afrekenen met het negatieve provinciestad-imago waaraan helaas de gemeenteraad voor een belangrijk deel debet is.

 J. Groot, Almelo.

Nieuw stadhuis en Almelo Nouveau

 De keuze voor het nieuwe stadhuis is gevallen op een fraaie vogelkooi, welke wordt gerealiseerd op een A1 locatie, welke zeer gewild is bij projectontwikkelaars; zeker voor fraaie winkelpanden van gerenommeerde detailhandels, waarvan we er in Almelo al zo bedroevend weinig hebben. De constante stroom Almelose kopers richting de Hengelose vesting met o.m. IKEA, Media Markt, en vele anderen  is een alarmerende situatie voor de Almelose winkeliers. Het geld kan maar één keer uitgegeven worden. Het is daarom niet fair dat het huidige college nota bene drie weken voor de a.s. gemeenteraadsverkiezingen beslissingen neemt over dit soort majeure zaken.

Het is nu de tijd van “knopen tellen” en besluiten over grote projecten, welke de financiële toestand van de Gemeente uit te stellen teneinde een nieuw College en een nieuwe Gemeenteraad daarover te laten beslissen. Het huidige college heeft veel voor Almelo gedaan, doch het niet afzien van besluiten over (financieel) verreikende risicovolle projecten teneinde daar het nieuwe college/gemeenteraad over te laten beslissen is een grote tekortkoming. Ondermeer het “Waterrijk” is een failliete onderneming, waarvoor de meeste projectontwikkelaars hun rug al naar toe hebben gekeerd.
 Terug naar het nieuwe stadhuis. Zou het nu echt niet mogelijk zijn om het huidige stadhuis te renoveren, zodat een groot deel der ambtenaren daar adequaat kan werken. Daarnaast een toegankelijk en bescheiden stadhuis voor de overflow en de diensten waarbij direct burgers betrokken zijn, zou toch meer dan voldoende zijn. De Kloosterhofflat blijft van Beter Wonen en wordt gerenoveerd, zodat ook hier geen kapitaalvernietiging plaatsvindt. Een deel van het Masterplan blijft hiermee nog steeds uitvoerbaar, maar een afbraak van de huidige binnenstad ten goede van nieuwbouw blijft voorkomen. Almelo blijft een middelgrote provinciale stad en daar is niets mis mee. Er is bij de bewoners geen behoefte aan “puisten” van hoogbouw zoals de Cascade (Een lelijk gebouw in het midden van nowhere zonder enige sfeervergroting, m.a.w. “een lelijke puist”).
 Dan naar Almelo Nouveau. Een initiatief dat de projectontwikkelaar gaat financieren. Uiteraard zal de gemeente Almelo wat moeten opbrengen voor de aan- en afvoerwegen, maar verder is het aan de projectontwikkelaar. Dat de MKB zwicht voor de argumenten van de stedelijke middenstand en de woonboulevaarders is een uitermate zwak punt, dat voorbij gaat aan de wens van de bewoners van o.m. de Nieuwlanden, Kollenveld, Nijrees, etc. De voorgaande schrijver haalde reeds aan dat een hotel t.b.v. de internationale toernooien in de nieuwe IISPA sporthal uitermate wenselijk is. Volkomen terecht, aangezien het Theaterhotel met haar enorme lobby (bedoeld invloed) hiervoor minder geschikt en bereikbaar is. Er verschijnen geen bezwaren van  Dhr. Hennie van der Most, omdat zijn Preston Palace week in week uit tot de nok gevuld is. Evenzo zijn de bezwaren van de Woonboulevard niet terecht; er vindt geen verkoop plaats van DHZ-winkels, Electronica-shops, hengelsportwinkels, beddenwinkels, etc. plaats in Almelo Nouveau. Waarom dan protesteren?
Wel is er voorzien onder meer in een hotel, kinderopvang, gezondheidswinkels en een nieuwe supermarkt, alsmede uitgebreide parkeermogelijkheid. Wij in Zuid-Oost worstelen nu met nauwelijks beschikbare parkeerplaatsen bij onze PLUS-markt, omdat een ieder die de parkeerautomaten in de Bornsestraat wil ontlopen deze parkeerplaats kiest, nog afgezien van de vele inwoners die hun auto op het terrein van de PLUS (gratis) parkeren, om dan uren te gaan winkelen in het stadcentrum. Kortom Almelo Nouveau is een oplossing voor vele bewoners van de Gemeente Almelo, welke het beu zijn om zaken vanuit het College zonder omvraag gedecreteerd krijgen.
Onze hoop is dat het nieuw te vormen college en de nieuwe Gemeenteraad geleerd heeft van de fouten van hun voorgangers; eerst dan breekt er een betere tijd aan voor de Gemeente Almelo en haar inwoners.
Met vriendelijke groet,

Henk de Jong, Almelo.

Posted by Redactie