Afsluiting Bavinkelsweg stuit op steeds meer verzet

‘Package-deals’ goed voor portemonnee, maar slecht voor leefbaarheid

 

(door Tony Cassese)

ALMELO – De afsluiting van de Bavinkelsweg (Tusveld) en de daarin gelegen spoorwegovergang aan de rand van het Nijreesbos stuit op steeds meer verzet. Behalve de eigenaars van de aan die weg gelegen minicamping Erve Henderiks Hoeve, is er inmiddels ook een fanatieke groep recreatieve veldrijders uit Bornerbroek –‘Les Primeurs’- die eveneens fel gekant is tegen het voorgenomen plan van de gemeente. Het plan werd onlangs overigens door de rechter naar de prullenbak verwezen vanwege een ondeugdelijke motivering. Het opmerkelijkst is bovendien dat door de gemeente nooit overleg is gepleegd met direct betrokkenen en aanwonenden. Verantwoordelijk wethouder Anthon Sjoers meldde in de raadsvergadering van vorige week echter dat wél met alle belanghebbenden was overlegd. Dat bleek niet de waarheid waardoor de gemeenteraad wederom op doodspoor is gezet. Dat zette overigens geen zoden aan de dijk, want de gemeenteraad vond het weer best en durfde de wethouder niet tegen de haren in te strijken. 

De onttrekking aan het verkeer van de Bavinkelsweg en de afsluiting van de (onbewaakte) spoorwegovergang behoort tot de zogenaamde ‘Package-deal’, die het College met ProRail sloot vanwege Almelo Verdiept. Dit zou de gemeente ruim 200.000 euro’s schelen. De familie Ter Haar, eigenaars van de minicamping moest via de gemeentelijke advertentie vernemen dat de afsluiting van de Bavinkelsweg aanstaande was en stapte naar de rechter. De afsluiting van weg en spoorwegovergang zou een ramp zijn voor hun bescheiden camping, de laatste die Almelo rijk is, want de bereikbaarheid zou enorm verslechteren. De Bavinkelsweg verbindt het Nijreesbos met het andere fraaie groene gedeelte van de stad, de Bolkshoek en de Gravenallee. Met name fietsers (waaronder veldrijders zoals ‘Les Primeurs’ uit Bornerbroek) en bezoekers van de camping maken veelvuldig gebruik van deze route. 

Alfons Santen van de groep veldrijders vertelt: “Dit is een schandalige gang van zaken. We zijn jarenlang gewend om vanuit het Nijreesgebied door te steken naar de Bolkshoek. We fietsen hier bijna wekelijks en we maken dus gebruik van deze spoorwegovergang en we zijn niet de enigen. De gemeente denkt blijkbaar ‘gooi alles maar dicht’. Ze moeten ons niet aankomen met het argument van veiligheid, want er worden al zoveel leuke wandel- en fietsroutes uit zogenaamde ‘veiligheidsoverwegingen’ afgesloten.” Het weerwoord van de gemeente is dat gebruik kan worden gemaakt van de overgang in de Grote Bavenkelsweg, die een aantal kilometers verderop ligt.

Woordvoerder Jan Moerenhout van de familie Ter Haar meldt dat hij de publiciteit momenteel liever mijdt omdat hij het liefst tot een overleg met de gemeente komt. “Dat heb ik de gemeenteraad vorige week ook op het hart gedrukt. Onze wens is om in goed overleg tot een oplossing te komen. Het klopt inderdaad dat er nooit met ons als belanghebbenden is overlegd. U moet het zich als volgt voorstellen: u hebt een huis met een voordeur en een achterdeur en op een dag komt de gemeente en die doet de achterdeur zomaar voorgoed op slot. Dat is in het kort de situatie”, aldus Moerenhout, die niets ziet in het alternatief van Grote Bavenkelsweg. “Dat is een levensgevaarlijke weg, vooral voor fietsers”. 

De kilometers verderop gelegen Grote Bavenkelsweg is geen alternatief en onveilig bovendien.

Het door de rechter verworpen besluit behoeft volgens Sjoers uitsluitend een ‘reparatie’ om het vervolgens wederom aan de rechter voor te leggen. De betrokkenen zijn er echter stellig van overtuigd dat de gemeente ook ditmaal bakzeil zal halen. Het is helaas weer een fraai voorbeeld van de lange adem van een gemeentebestuur dat op kosten van de belastingbetaler net zolang doorprocedeert totdat de burger er bij neervalt. Zó doen we dat in Almelo! 

Zie ook het filmpje op www.youtube.com/almeloanders

Posted by Redactie