AlmeloNouveau or no?

(ingezonden)

In Almelo danst de gemeenteraad meestal naar de pijpen van het college. Gisterenavond tijdens de raadsvergadering waren de rollen eens omgedraaid. Onder druk van de ondernemerslobby wist de gemeenteraad het College zover te krijgen dat zij een besluit over de komst van Almelo Nouveau, het complex dat voorziet in een hotel, kantoorruimtes, kinderopvang etc, over de verkiezingen tilde. De vraag is of de discussie geheel zuiver wordt gevoerd.

Dezelfde argumenten passeren de revue: dat er sprake is van een economische crisis, er is sprake is van leegstand en het valt nog te bezien of de ruimtes in het nieuwe IISPA complex kunnen worden gevuld. Het is allemaal waar. Maar angst is een slechte raadgever. Gaat het niet om iets anders? Bang dat hen concurrentie wordt aangedaan sluiten de lokale ondernemers de gelederen en verwijzen zij het plan naar de prullenbak. Zo zit Han Hammink, directeur van het Theaterhotel, natuurlijk niet te wachten op de komst van een nieuw hotel. De heren en dames politici weten kennelijk niet dat de bouwwereld anticyclisch werkt en niet snel op veranderende omstandigheden kan reageren.

In economisch goede tijden kun je een project als dit niet in no-time uit de grond stampen. Daar gaan jaren overheen. Zie ook het IISPA complex. De bouw begon in 2008 maar het is nog steeds niet klaar. Eenmaal klaar, kunnen de economische omstandigheden weer zijn gewijzigd. Politiek is vooruitzien. Dus nu bouwen voor later! Als marktpartijen in Almelo Nouveau brood zien, waarom moet de politiek zich hiermee bemoeien? Meer concurrentie betekent ook lagere prijzen. Vergeten wordt dat de burgers een potentieel hoger voorzieningenniveau wordt ontzegd met als gevolg dat Almelo straks mooi achter de feiten aanloopt.

Ron Jansen (bouwkundige)

Posted by Redactie