Belangstelling burgers over politiek debat gelijk nul

(ingezonden door Burgerbelangen Almelo)

In het Polman stadion is gisteravond de aftrap gegeven over de verkiezingen van aanstaande 3 maart 2010. De publieke belangstelling was gelijk nul.  De keuze op wie het van de partijen het goed had gedaan, tijdens de discussies werd, beoordeeld door het applaus van de eigen achterban. De grootse schreeuwers kregen de punten. Dat is nog eens objectief. De presentator van het geheel ging volledig voorbij aan de vertegenwoordigers van Burgerbelangenalmelo. Bewust genegeerd is eigenlijk het juiste woord. Alleen de gevestigde orde in de gemeenteraad kwam aan het woord.  Voor de rest ging het nergens over. De kiezers in de gemeente Almelo hebben een duidelijk standpunt en dat is dat zij de huidige partijen niet vertrouwen met hun standpunten. Thans worden er veel beloften gedaan die straks niet meer waar gemaakt worden. Dat is dus kiezersbedrog.
En laat één ding duidelijk zijn het wel of niet failliet gaan van de gemeente Almelo ligt in de handen van de project ontwikkelaar Van der Looy. En of het nieuwe stadhuis er komt dat ligt aan de nieuwe gemeenteraad. Tenzij dat die zelfde Van der Looy de gemeente dusdanig heeft vastgezet met contracten dat er geen weg meer terug is. Openheid en transparantie wordt de molensteen van de nieuwe gemeenteraad. Er zullen nogal wat lijken uit de gemeentelijke kast komen. Met dank aan de huidige partijen.

 

Gepasseerd station

(door een onzer politieke verslaggevers)

Donderdagavond vond in de businesslounge van het Polman stadion het eerste (radio)debat plaats tussen de diverse politieke partijen. De opkomst was bijzonder laag. Afgezien van wat partijsympathisanten was er maar weinig volk op de been. Veel hebben ze echter niet gemist.

De lijsttrekkers vervielen allen in de bekende gemeenplaatsen. Javier Cornelissen van de SP stelde dat als je bijstand krijgt, je per definitie niet kunt werken. Jemy Pauwels diende namens de VVD van repliek met de opmerking dat een uitkering een vangnet maar geen hangmat is. Over het stadhuis waren Van Marle (CDA) en Kuik (Pvda) het eens: men moest vasthouden aan de eerder aangenomen besluiten: de locatie Kloosterhof dus. De roep van de VVD om het plan Voskamp nieuw leven in de blazen was aan dovemansoren besteed. Dat is een gepasseerd station.

Nieuwkomer ÇeTe die met zijn eigen lijst een gooi naar de macht doet, hield het kort: ik sta voor een kleurrijk Almelo. Duidelijk. Marc Geerdink van Trots op Nederland (ja, ze doen echt mee) had de mooiste slogan: “eerst rekenen dan tekenen”. Dat is in de afgelopen tijd inderdaad te weinig gebeurd. Gerritsen (D66) hing de Popie Jopie uit (nee, D66 waait niet met alle winden mee) en Mieke Kuik overschreeuwde iedereen en ontnam de anderen daardoor het woord. Bert Hümmels (Leefbaar Almelo) deed weer zo gewoontjes mogelijk. En Jan Veenstra (ChristenUnie), tja die werd door de anderen ondergesneeuwd maar wekte sympathie vanwege zijn positieve woorden over het imago van de stad. Hopelijk levert het volgende debat meer vuurwerk op.

Zie ook de filmpjes op de Youtube-pagina van  AlmeloAnders:

ww.youtube.com/almeloanders

Hieronder de reactie van de VVD op de ‘lariekoek’ van Anthon Sjoers en z’n ambtenaren:

Reactie op een bijdrage van  uw politieke verslaggever over het Kick off debat van de gezamenlijke politieke partijen op donderdag 28 januari jl. in het Polman stadion. 

In het verslag staat letterlijk dat de stadhuisdiscussie een gepasseerd station is, een wat naïeve constatering in de ogen van de VVD Almelo. Deze discussie is allerminst een gepasseerd station. Hij gaat volledig voorbij aan het feit dat  de blanco cheque die Beter Wonen gekregen heeft van het College, nog steeds niet door alle betrokken partijen is getekend.  Het uiteindelijke akkoord met Beter Wonen  zal wat betreft het financiële aspect eerst nog in de gemeenteraad aan de orde komen, en dat kan niet meer voor de verkiezingen.

 De VVD  Almelo vindt het plan van de heren Voskamp/Kamst (VK) plan een charmant plan dat recht doet aan de wensen van heel veel Almeloërs. Dat dit plan nu volledig is afgeserveerd door het College met steun van de coalitiepartijen doet daar niets aan af. Wij roepen al vanaf het voorjaar 2009, dat het totale binnenstad/stadhuis-plan ter discussie moet worden gesteld en onderbouwen dit met argumenten waar men niet omheen kan. Belangrijke criteria zijn dat het plan sneller te realiseren en betaalbaar moet zijn. Er is nogal iets veranderd in de wereld sinds oktober 2008!

 Wethouder Sjoers heeft gezegd, dat het plan VK interessante bouwstenen bevat die serieus bekeken moeten worden. Maar, als hij niet aangeeft welke bouwstenen hij bedoelt is dat een loze mededeling.  Er zou volgens Sjoers serieus gekeken zijn naar het plan, naar zijn zeggen heeft het slechts een cosmetisch effect, is het van onvoldoende kwaliteit en zou het nog duurder zijn dan de bestaande plannen. Dit is lariekoek van de bovenste orde. Een opsomming van stappen van de afgelopen jaren met betrekking tot dit onderwerp zegt de VVD fractie helemaal niets, die moeite had het College zich kunnen besparen. We beschikken zelf ook over alle stukken.

De financiële onderbouwing voor de stelling dat het VK-plan duurder uitvalt dan het bestaand stadhuis/binnenstadsplan is  gevestigd op louter aannames van eigen ambtenaren. Wij wachten de financiële onderbouwing van het Plan Voskamp/Kamst met vertrouwen af. Men heeft gelijk dat het VK-plan ter elfder ure is gelanceerd, maar het was verstandiger én chiquer geweest als men de tijd had genomen om het plan serieus te bekijken en de beslissing over de ontwerpen van de architecten over de raadsperiode heen had getild. Maar dat durft dit College kennelijk niet aan, met stoom en kokend water moet de opdracht aan de architecten nog in februari gegeven worden. Men gaat voorbij aan de grote financiële problemen die Almelo te wachten staan en zal dit er hoe dan ook in deze raadsperiode doordrukken.

Daarom politieke verslaggever, is het  nog geen gepasseerd station, dat zal in de komende raadsperiode dubbel en dwars blijken.

Gerrit van Woudenbergh, lijsttrekker VVD Almelo.

Posted by Redactie

6 comments

Volgens mij is er ook een verklaarbare reden waarom BBA niet werd gehoord. Dit is een initiatief van de samenwerkende politieke partijen die daar gezamelijk geld in steken. Als ik goed ben geinformeerd wilde BBA hier niet aan mee doen.

Geachte heer Woudenbergh,

Ik lees uw ‘persberichten’ altijd. En altijd verbaast mij uw schriftelijke berichten die zó enorm afwijkend zijn van uw uitspraken en uw zwijgen zodra de ‘vergadering geopend word’.

U moet zich schamen voor uw volgzame gedrag zodra u over de drempel van het gemeentehuis stapt! Buiten roeptoetert u er lekker op los, maar eenmaal binnen volgt u, net als uw partijgenoten, als makke schapen de grote leider.

U beleid met de pen de mooie idealen, maar met uw handtekening bekrachtigd u de rampspoed over Almelo, afgeroepen door een megalomane man.

Driewerf FOEI voor de Almelose VVD… Hoezo liberaal, pluche is het eerste agendapunt…

–Openheid en transparantie wordt de molensteen van de nieuwe gemeenteraad.–
Dat ligt er aan wie er in zit denk ik.
En hoeveel respect die voor het leven heeft.
Niet voor het leven van degene die er zit, maar voor degenen die hij/zij vertegenwoordigd.
Ik denk dat dát al een hoop problemen kan oplossen.
Maar helaas ben ik maar een leek op het gebied van politiek.
Wel heb ik al 2 avonden gezien dat men er zo echt niet uitkomt, hoe lang men ook denkt ervoor nodig te hebben. Precies de landelijke politiek trouwens.
Ik hoorde meer achter de microfoon van achterbanleden (in de wandelgang/buiten dus) van o.a: de sprekers….dan van de mensen achter de microfoon. Terwijl die toch echt het meest aan het woord waren, elkaar proberend af te troeven met gevatheid en snedigheid.
Wat me echter ook opviel: sommige achterbanleden hadden een ééndrachtiger gedachte als hun sprekers.
‘k Zal dan maar niet vertellen wat die was…om de heren daar nog een prettig weekend te gunnen.
‘k Ben namelijk de beroerdste niet als het om delen gaat.

Niet verwonderlijk toch dat de opkomst slecht is want de politieke partijen zijn zelf rond uit slecht,dus wat moet je dan nog van ze verwachten,ja beloftes die kan ik ook wel doen,mooi praten ook geen probleem maar een stad in juiste banen leiden dat is een probleem voor onze politieke partijen ,vrienden van vrienden nee ze blijven op de een of ander manier aan elkaar vast zitten,wie gaat nu eens als eerste dat doorbreken en zegt daadwerkelijk nu is het mooi geweest,ik denk dat niemand dat doet anders lig je eruit en heb je geen vrienden meer,en toch even VVD en D`66 Adieu wat een vertoning samen ment de PVDA en CDA gaan jullie dik verliezen in maart,ik zou zeggen bedenk je nog even en lees alle kritiek die op diverse site staan maar eens goed door en kom dan eens met een krachtig programma en wat ook uitvoerbaar is,en het SCHIP is ZINKENDE

Partij Vrij Almelo

Henk,
Vandaar dat wij buiten stonden en op de woonboulevard folders uitdeelden met de tekst:
De Kliek zit binnen, wij staan buiten !

Nauwelijks opkomst bij het verkiezingsdebat in de businessclub. Wat verwacht u wanneer zoiets wordt gehouden in de businessclub, normaliter slechts toegankelijk voor de “happy few”. Houdt voortaan zo een bijeenkomst nu eens in de burgerzaal van het stadhuis, het tehuis voor iedere inwoner en bereikbaar voor iedere inwoner. Ook verschillende wijkcentra zijn hiervoor geschikt. Wie de burgers wil bereiken, moet naar de burgers toekomen en niet andersom. Overigens ook een volledige miskleun van radio Almelo om akkoord te gaan met DE businessclub.

Geef een reactie