“Beter Wonen slechtste verhuurder 2010”

(ingezonden)

De sociale huursector verkeert in slecht weer. Mensen verhuizen minder en kopen al helemaal geen woning. Met Beter Wonen gaat het niet veel beter. Toch houdt Beter Wonen vast aan het huidige beleid dat er op neerkomt dat oud spul wordt verkocht of gesloopt wordt voor nieuwbouw. Wat dat laatste betreft gaat het vooral om de bouw van zorgappartementen, want ja met de vergrijzing is daar natuurlijk flink op te verdienen. En daar gaat het om bij Beter Wonen: de commercie. Ik vind dan ook dat het niet een stichting is, maar dat Beter Wonen verworden is tot een ordinaire commerciële instelling waar niets anders telt dan keiharde euro’s binnenharken.

Directeur Peter van der Hout van Beter Wonen neemt nog maar weer eens een duik in z’n centenbak van geheime grootte.

Ik noem verder als voorbeelden de woontoren De Buitenhof in de wijk Schelfhorst of het complex met luxeappartementen De Oosterhof in Wierden. Grote geldsmijterij. Nog zo’n fraai voorbeeld:  de Rombout Verhulstlaan waar goede flats moesten wijken voor aanstaande luxe  nieuwbouw. In deze barre economische tijd krijg ik sterk de indruk dat Beter Wonen haar kerntaak, namelijk het aan die mensen die ervoor in aanmerking komen beschikbaar stellen van betaalbare woonruimte, veronachtzaamt.  Om nog maar te zwijgen over het gehannes met de Kloosterhofflat (wel, niet, deels  slopen ja dan nee).

O ja, hoeveel verdient de directeur van deze woningstichting, Peter van der Hout, nu eigenlijk? Daarover kunnen we alleen maar speculeren. Het salaris van de directeur J. Kamst van Woningstichtingt Sint Joseph daarentegen haalde ik eenvoudig uit het openbare jaarverslag over 2009. Kamst heeft niets verbergen. Hij verdient jaarlijks € 141.000 euro en da’s ruim onder de Balkenende-norm van € 181.000. Beter Wonen evenwel geeft op dit punt geen enkele openheid van zaken.

Waarom is dit nu zo belangrijk? Als directeur heeft Van der Hout een maatschappelijke voorbeeldfunctie. Als onder het nieuwe kabinet de huren worden verhoogd, gaat Van der Hout dan ook inleveren? Ik waag dat te betwijfelen. Wat mij betreft krijgt Beter Wonen dan ook het (voorlopige) predicaat ‘slechtste verhuurder 2010’.

Marco Smit, trendwatcher.

Naschrift redactie: Van Beter Wonen ontvingen wij bericht dat het salaris van dhr. Van der Hout is te vinden op pagina 96 van het jaarverslag over 2009, namelijk € 142.391,00. Dat is overigens meer dan Kamst van St. Joseph verdient, die echter al jaren voor deze club werkt. Het blijft een grote som geld voor het eerlijk verdelen van sociale woningen. Overigens zijn ‘onkostenvergoedingen’ (soms ter grootte van 6.000 euro’s, nog niet in genoemde bedragen meegerekend).

Update: Volgend schrijven ontving de redactie ook nog:

Namens Beter Wonen geven we hier ter volledigheid én juiste informatie een aanvullende reactie op het door u geplaatste artikel: Het klopt dat het salaris van directeur-bestuurder de heer P. van der Hout is te vinden op de website op pagina 96 van het jaarverslag over 2009, namelijk € 142,391,00. Dit betreft echter niet het vaste salaris, het is een bedrag inclusief pensioen van € 40.000. Het vaste salaris is vastgesteld op € 101,979 (ruim onder de normen van het landelijk beleid). Er zijn verder geen variabele beloningen.

Met vriendelijke groet,
Team Communicatie,
Irma Westerhof.

Posted by Redactie

5 comments

beter wonen geeft daders van zware misdrijven
gewoon een woning en beloond ze er ook nog voor. maand vrij wonen en het hele huis voorzien van gratis vloer bedekking en gordijnen. en zelf de verhuus wagen is nog voor de daders betaald. sla je buurman inelkaar en je krijgt dit.
vr. gr het slachtoffer

Ja,Ja, ons land begint steeds meer op een bananenrepubliek te lijken. Moet je eens zien hoe hart ze kunnen lopen, als de bom een keer barst. Zuidamerikaanse toestanden krijg je dan. Zitten we daarop te wachten? Hoe lang moeten we dit misbruik van de democratie nog dulden?

Ja ja, leuk naschrift van Irma Westerhof. Hij verdient ‘maar’ 101.000 euro en die 40.000 is pensioen. Nou, dan heeft meneertje een bijzonder aardig pensioen moet ik zeggen. Daar steekt het mijne als gepensioneerde harde werker uitermate schril bij af. Wat een arrogantie daar bij Beter Wonen, maar dat wisten we al. We hoeven alleen maar die ene afschuwelijke opzichter. Grego W. te noemen en dan hebben we de complete onmenselijkheid en botheid van Beter Wonen in één en dezelfde naam vervat.

Bedankt voor dit artikel.
Ik kan me hier geheel in vinden. Zelfs afgelopen vrijdag de-hierboven-in-het-geld-duikende persoon in kwestie aangesproken hierover, en hem zelfs een tip gegeven dat er een firma is die goede energiezuinige gezinswoningen kan laten bouwen met een koopprijs van 150.000 euro per woning, met een netto maandlast van 440 euro…INCLUSIEF gas, licht en water !!!!!
Daarvoor kun je ze zelfs verhuren. Moet je zien hoe de koopkracht ineens kan stijgen als je zulke prijzen kan betalen voor de eerste basisbehoeftes!
Dat zijn pas sociale woningen…en er zit zelfs kleur op/in.
Dat is wel een reden om op te fleuren!!!!!
Misschien is hij de tip vergeten, het bier scheen nogal te smaken (NEE…geen openbare
dronkenschap hoor, zo negatief ben ik ook weer niet!)
Nog een tip: men zou in Almelo de huren in die “sociale” woningen zo moeten aanpassen als bij onderstaand voorbeeld, eventueel met een lichte aanpassing vanwege het ontbreken van zonnepanelen en andere besparende middelen.
Daarom…ter herinnering die tip van Partij Vrij Almelo: hieronder een klein stukje daarover, inclusief links:
Volgens de heer Seinen, directeur van Seinen Nieuwbouw b.v., levert het optimaliseren van het bouwproces veel winst op. Alle partijen die betrokken zijn bij het bouwproces werken volgens Seinen teveel vanuit een tunnelvisie. Om het samenwerken in het hele bouwproces te bevorderen is op initiatief van Seinen een stichting opgericht: Bouwen naar de Toekomst
Waar deze nieuwe manier van denken toe kan leiden blijkt uit het project in het Friese
Zwaagwesteinde. Hier zijn 24 twee-onder-een-kap woningen voor starters gebouwd. Elke Helianthus-woning staat op 250 vierkante meter eigen grond en heeft een inhoud van 460 kubieke meter. De woningen zijn bijzonder energiezuinig en hebben een EPC-waarde van 0,2. De prijsstelling is laag:
150.000 euro V.O.N. Maandlasten zijn 440 euro per maand, inclusief energiekosten.

De Provincie is ook met Helianthuswoningen bezig, zie link:
http://www.overijssel.nl/publish/pages/88086/presentatiehenkseinen.pdf

Meer INFO op internet:
http://www.nibenl.eu/NIBE-Energietechniek/Voorbeeldprojecten/Zwaagwesteinde/
http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artid=21136

Dat zijn pas woningen met sociale woonlasten inclusief G,L,W.
Misschien iets voor Almelo?
Waarschijnlijk niet, gezien de verlaagde tunnelbakvisie en hardnekkige doch winstgevende halsstarrigheid.

Dat zijn toch krankzinnige bedragen? Ik kan mij niet voorstellen dat directeuren van een woningbouwvereniging (vroeger toch een beetje sociale instellingen) een verschrikkelijk zwaar beroep hebben.
Het woord “schaamte” is uit het woordenboek geschrapt. Heel erg vind ik dat…

Geef een reactie