Boek brengt Van der Looy in verband met grootscheepse vastgoedfraude

Mogen we de beloftes van het College geloven, dan zal per 1 juli de eerste schop de grond in gaan voor het spraakmakende project ‘Residentie Fortezza’ van projectontwikkelaar Van der Looy. Inmiddels heeft dit non-project de gemeenschap al miljoenen gekost en misschien is het verhaal nog niet ten einde.  In november 2009 namelijk publiceerden twee journalisten van het Financieel Dagblad na grondig onderzoek het boek ‘De Vastgoedfraude’, een ontluisterend, maar ook fascinerend (geschreven) relaas over personen die zich ten koste van pensioengerechtigden persoonlijk hebben verrijkt. Centrale spil in het verhaal is projectontwikkelaar Jan van Vlijmen, die met bevriende relaties bij verschillende vastgoedpartijen een ingenieuze miljoenenzwendel op touw zette.

Begin 2006 weet Jan van Vlijmen zijn vriendje Will Frencken, de toenmalige directeur van het Philips Pensioenfonds, te bewegen om een pakket van 1500 Philips-woningen ver onder de marktwaarde te verkopen aan de, eveneens met Jan bevriende, makelaar Michiel Floris. Deze verkoopt het pakket binnen luttele minuten tegen marktwaarde door aan de Fortis Bank. De grote winst die wordt geboekt komt via nepfacturen van bevriende relaties weer terecht bij Van Vlijmen, Frencken en Floris. En laat nu één van die bevriende relaties projectontwikkelaar Van der Looy uit Weert zijn.

Van der Looy heeft, aldus de auteurs van het boek, willens en wetens als doorgeefluik gefungeerd voor geld dat uiteindelijk voor Frencken bestemd was. Zie het bijgaande citaat, te vinden op pagina  280 van het boek.

Alsof hun neus bloedt, doet het het Almelose College nog steeds zaken met deze dubieuze projectontwikkelaar, die zich klaarblijkelijk  graag leent voor het wegsluizen van Philips-pensioengelden naar vriendjes, ongetwijfeld in ruil voor leuke extraatjes, want zeg nou zelf: voor wat, hoort wat.  Volgens critici zou het nieuwe college de banden met Van der Looy na 1 juli 2010  zo snel mogelijk moeten doorsnijden, want wie weet wat er nog meer boven water komt. Dan kan eindelijk het hoofdpijndossier Fortezza worden afgesloten, want tot dusver zit Almelo voor enkele miljoenen in het schip dat Van der Looy heet.

Posted by Redactie