Collegeakkoord: het verschil maken – analyse

(door Leon Verdraaijt)

Het nieuwe college wil “het verschil maken”. Hoe? Door de bestuurscultuur vooral ‘open’ en ‘transparant’ te laten zijn. Verschil maken in de zin dat Almelo moet dus afrekenen met haar eigen verleden vol vriendjes- en achterkamertjespolitiek. Een goed streven dat (nog) wel vertaald moet worden in concreet beleid.

Vervolgens krijgt vooral de ‘fysieke agenda’ veel aandacht maar worden er geen duidelijke keuzes gemaakt. Onderzocht wordt of renovatie van het huidige stadhuis een optie is. Is dat het niet, dan wordt niet automatisch teruggevallen op het oude plan. Er volgt dan opnieuw een heroverweging. Verderop staat vervolgens te lezen dat ‘de publieksfuncties’ moeten bijdragen aan de levendigheid van de markt.

Kortom: alles (en niets) is dus mogelijk. Geen breekpunt, wel een achterdeur. Foei nieuw college! Hier wordt vooralsnog niet het verschil gemaakt! Fortezza komt er in afgeslankte vorm. Belangrijker nog:  er wordt financieel afgerekend met de gemeente. Dat werd tijd! Geen woord over het minderhedenbeleid. Als er dus iemand terecht in de raad is gekozen, dan is het Ugur Çete wel. Hij kan flink aan de bak.

Verder een zeer mager stukje over veiligheid: iets over cameratoezicht en loverboys of zo. Hier liggen kansen voor PVA en TON. Bezuinigd wordt er op ambtenaren die door natuurlijk verloop vertrekken. Zet dit zoden aan de dijk? Over cultuur veel mooie woorden maar weinig visie. Alleen dat de functie van Hof88 blijft gewaarborgd. Dat wordt dus 4 jaar helemaal niets. Leuk voor die hoogopgeleide mensen die, ook volgens dit college, met alle geweld naar Almelo moeten komen.

Het oude college had over onderwijs helemaal niets in het toenmalige programma staan. Het nieuwe zoekt naar mogelijkheden om HBO opleidingen naar Almelo te halen. Heel goed! Kijken of hier de komende vier jaar iets van terecht komt. Toch maar het voordeel van de twijfel. Al met al krijgt het nieuwe collegeprogramma net aan een 7. 

Klik hier voor het originele, zojuist vrijgegeven collegeakkoord (PDF).

Posted by Redactie

5 comments

en door ontwikkelijk, liefst met plezier, het leven verrijkt.

moet zijn: en door ontwikkeling, liefst met plezier, het leven verrijkt.

Sorry, foutje.

Om op HaGé even in te haken,
type ik graag ook enkele zaken:

Zo had het stemmen dus toch wel zin,
Dus nu tóch samen de beuk erin.
De burgers doen hierin óók mee,
wel open, transparant en recht door zee.
Als men daar constant aan denkt,
dan wordt iedereen in Almelo eens een beetje “verwend”.
Dan is ’t tijdens ’t werk niets steeds weer vragen,
en blijft het eindelijk verschoond van klagen.
Toch een ideetje als het even mag,
sponseren voor nu en de toekomst in velerlei vormen mag,
door wie dan ook, maar zonder winstbejag.
Dat is namelijk niet voor het eigenbelang,
maar voor de toekomst samen, dus voor die broodnodige vooruitgang.
Zodat iedereen echt eens kansen krijgt,
en door ontwikkelijk, liefst met plezier, het leven verrijkt.
Hierbij zal ik het dan maar laten,
en het invullen van ’t akkoord aan de wijzen overlaten.
Dan heeft ’t werken daaraan echt zin,
en is IEDEREEN eens écht slim.

Het beste wat ik hiervan vond?
Weer beide benen op de grond.
Dankzij van Woudenbergh, ex slager
Wordt Fortezza een stukje lager.
Waterrijk vrijwel van de baan,
Daarvoor laat ik ook geen traan.
En het derde luchtkasteel?
Ja, dat is de monorail.
Daar komt ook geen donder van,
Weg met dat idiote plan!
Zo wordt alles weggecrosst.
Wat dat allemaal heeft gekost…
Sjoers bracht de stad tot een bankroet.
En ik weet niet hoe dit verder moet.

Een Turkse partij behartigd enkel de belangen van Turken, Cete heeft inhoudelijks helemaal niets te melden behalve dat Turken niet willen integreren maar wel participeren, iets wat vroeger tot de inquisitie heeft geleid. Hoeveel Turkse meiden hebben een relatie met een autochtoon? Hoeveel Turkse meiden hebben toestemming om het uitgaansleven in te gaan. De reden hiervan is, is dat de westerse waarden als verwerpelijk worden beschouwd wat tevens inhoud dat men discrimineert. Albayrak is onlangs nog bij de president van Turkije op het matje geroepen met het dringende verzoek om de Turkse gemeenschap niet te laten integreren in de Nederlandse samenleving. De gastarbeiders die in de jaren 70 naar Nederland zijn gekomen hebben bovendien nauwelijks bijgedragen aan de sociale voorzieningen, vele hebben slechts enkele jaren gewerkt en zijn tijdens de oliecrisies door coulante maatregelen van Minister-President Den Uijl van de PVDA in de WW en bijstand gedrukt, wat nou niet integratie bevorderlijk is en deze doelgroep mede daardoor in een sociaal isolement werd gedrukt o.a. zichtbaar op de Kerkelanden. Het is tijd voor de Turkse en ook de Marokkaanse gemeenschap om keuzes te maken en daarmee de westerse normen en waarden te accepteren en zich hiervoor open te stellen. Mocht men hiertoe niet besluiten, dan zal de xenofobie verergeren en kan dan zelfs in extreme crisissituaties leiden tot een nieuw soort van inquisitie. Neemt niet weg dat de hoofdschuldige de Nederlandse overheid is en de gemeentes die al vanaf de jaren 70 niets aan integratie heeft gedaan en geprobeerd heeft haar onverschilligheid t.o.v. nieuwkomers te maskeren met geld. Dit zegt ook veel over de domheid van de gemeente aangezien een goed geintegreerde multiculturele samenleving juist een veel krachtiger samenleving is in al haar facetten.

Beetje aan de magere kant allemaal. Afwachten dus.

Geef een reactie