Het artikel van gisteren omtrent de transacties en afspraken tussen projectontwikkelaar Van der Looy en de gemeente Almelo heeft heel wat stof doen opwaaien. De zakdoeken werden massaal uit de broekzak gehaald om de grote krokodillentranen op te vangen, want alle heilige huisjes lagen om en er klopte hoegenaamd niets van het verhaal. Voorafgaand aan de informatie raadsvergadering gisteravond was er iemand die zei: “Hoe dichter je bij de waarheid komt, hoe feller ze ageren en schreeuwen”. Dat lijkt te kloppen. De reacties op deze en andere sites spreken voor zich.
Vele Almeloërs wijzen vervolgens naar de Havenpassage… ook zo’n ‘leuk en geslaagd’ project van de gemeente en Van der Looy. Het verdriet oud-Havenpassageondernemers enorm dat lobbyisten en politieke mollen ondertussen op alle mogelijke manieren proberen de projectontwikkelaar en het handelen van de gemeente heilig te verklaren. Verder werd gereageerd op de vraag omtrent aanbesteding. Het antwoord hierop: de gemeente is handig onder Europese aanbesteding uitgekomen door de zaak in ‘hapklare brokken’ (Sjoers’ eigen woorden) op te delen. Daardoor was aanbesteding niet aan de orde. Dat is volgens sommigen ook een manier om regels te omzeilen.
Echter als er één ding duidelijk is, dan is het dat het contract heel veel vragen oproept. Zie alleen al de comments onder het stuk. Sjoers gaf aan dat het hier openbare informatie betreft, die uit het kadaster kan worden gehaald. Dat zou kunnen, echter is het niet verplicht om een koopovereenkomst in het kadaster in te schrijven. Alleen de leveringsovereenkomst wordt ingeschreven, zoals iedereen die een huis heeft gekocht weet. De opmerking van Sjoers is tekenend omdat hij er kennelijk van uit gaat dat de raadslieden zelf detective moeten spelen.
Het is echter het college dat actief informatie aan de raad moet verstrekken. Zeker als het gaat om verplichtingen, die de gemeente met particuliere partijen aangaat. Dat is niet gebeurd gelet op de reactie van Gijs Stork (ALA), die aangaf al jaren geleden om opheldering te hebben gevraagd. Het is sowieso opmerkelijk dat een dergelijk oud contract zoveel stof doet opwaaien. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Sjoers erkende overigens dat Fortezza voorrang heeft boven andere projecten, want het kan niet zo zijn dat gelijktijdig met Fortezza elders nog eens “3 of 4 andere Fortezza’s” worden gebouwd. Een onzinargument. Van 3 of 4 andere Fortezza’s is in het Masterplan geen sprake. Er is er maar één en die krijgt voorrang.
Verder kwam een reactie binnen van een lezer die zich, nadat hij het contract had doorgelezen, onder andere afvraagt of een gemeente wel voor bank mag spelen. Ook wordt in de reactie gewezen op de dure parkeerplaatsen, met dien verstande dat de huidige situatie enigszins is gewijzigd. De aantallen zijn veranderd en de ondergrondse parkeerplaats is uit het oorspronkelijke plan geschrapt.
Klik hier voor die reactie (PDF).
En klik hier voor een nog veel interessantere, deskundige analyse.
Als ik dan het artikel lees in het Almelo-deel van de TCT van vandaag, denk ik dat de heer Sjoers beter vandaag nog zijn koffer kan pakken en zijn bureau kan ontruimen…
Van Looy blijkt een forse hypotheek te hebben gevestigd op het Fortezza-terrein terwijl de Gemeente Almelo nog niet betaald is voor de grond. De hypotheekverstrekker is dus nu eigenaar van de grond en de Gemeente Almelo kan fluiten naar de verkoopgelden wanneer Van Looy (de werkmaatschappij dan) failliet gaat.
Er is niks aan de hand… Ik hoor het hem nog zeggen.
Maar ondertussen heeft hij de Gemeenteraad niet of onvolledig voorgelicht. Hij heeft contracten ondertekent, hoegenaamd namens de Gemeente Almelo, waarbij het College van burgemeester en wethouders bij hoofde van Burgermeester had moeten ondertekenen, hij heeft beslissingen genomen om de Wetgeving Europese Aanbesteding te kunnen omzeilen enz.
Geraakt de lijkenkast (of de beerput zo u wilt) dan eindelijk geopend?
Zie ook het TCT-artikel http://www.tctubantia.nl/regio/almelo-stad/6118580/Wethouder-Sjoers-Projectontwikkelaar-heeft-geen-rechten.ece
…
Vervolgens lees ik een fraai vormgegeven persbericht, uitgegeven door Sjoers en Consorten in het TCT. Een inhoudsloos betoog overigens, met als enige intentie het stroop smeren, het gemoederen bedaren enz.
Vervolgens schrijf ik daar een kritische noot, en wat doet de redactie van de TCT ? Die censureert mijn schrijfsel, in het belang van een groot adverteerder…
Censuur door journalisten en redacteuren van een dagblad… Hoe diep laat je jezelf vallen als je slechts denkt aan de advertentieopbrengsten en de Onderzoeksjournalistiek compleet bij het Grof Vuil plaatst ???
Neen, dan AlmeloNieuws.nl, Geleraaf.nl en AlmeloAnders.nl. Hier wordt nog ouderwets aan
onderzoeksjournalistiek gedaan! Proficiat!
Zojuist op TV een interessante reportage gezien over het mislukte megaproject “Blauwestad” in Oost-Groningen. Min of meer vergelijkbaar met Waterrijk. Ook in Groningen proberen gemeentebesturen en projectontwikkelaars “rijken” uit het westen naar die winderige contreien te lokken. Van de 1450 geplande fraaie woningen is ongeveer 10% verkocht. Ik was daar afgelopen zomer met onze boot, en de tranen wellen spontaan op. Je moet wel een erg domme “rijke” zijn om daar te gaan wonen. En rijken zijn niet dom, anders waren ze niet rijk!
Welnu: als ik welgesteld zou zijn, en in het Westen wonen, zou het echt niet bij me opkomen om te kiezen voor Waterrijk. Lekker in de grote stad blijven, met goed openbaar vervoer, musea, theaters enzovoort.
Dat heeft de gemeente, met de heer Sjoers voorop, mijns inziens totaal verkeerd ingeschat. Nu zitten ze (we) met de brokken.
Ik weet niet of de intenties van de heren Kamst en Voskamp helemaal zuiver zijn -er zal wel een commerciële gedachte achter zitten- maar hun plan verdient aller steun. Helaas zal er niets veranderen; de trein is al te ver doorgeraasd.
Sommige mensen kosten ons, burgers van dit stadje, heel veel geld. En dat is er gewoon niet.
Mét Voskamp c.s. ben ik van mening: beter een gezellige provinciestad dan een Dubai aan de Loolee. Of aan de Aa, want “waterrijk” zijn we, hoor! Mag ik daar als oud-Rotterdammer effe om lachen?
Iedereen kan met zijn boerenverstand aanvoelen dat de gemeente slechte, maffe deals heeft gesloten. Volgens Sjoers leidt Almelo een verlies van 50 miljoen als de grote projecten niet doorgaan. Ten eerste lijkt dat ook alweer erg overdreven (maar daar is ie goed in), ten tweede hebben wij wel een idee om dit verlies op een andere wijze te compenseren. Later meer hierover.
Stem voor verandering, stem BURGERBELANGEN ALMELO!
Mooi en helder geschreven. Valt niets op af te dingen.