De evolutie van Waterrijk Almelo

Of toch maar zoals de nuchtere Almeloër het in gedachten heeft?

 

Klik hieronder om te luisteren naar de mening van de man op de straat.

Public Toilet Flush 1 sound bite

Blauwestad Groningen – Waterrijk Almelo

Het klonk allemaal zo mooi in het begin. Met grote vreugde gaf de gemeente Almelo kennis van de geboorte van weer een nieuw idee in onze wereldstad. Ditmaal gestolen en/of afgekeken van Groningen, de stad die al sinds een aantal jaren het project ‘Blauwestad’ van de grond probeert te krijgen. “Waterrijk, gelegen in het noorden van Almelo, is genieten van een waterrijke omgeving nabij het sfeervolle centrum van de stad. Een fantastisch uitzicht op een waterrijk gebied met luxe woningen en grachten. De eerste woningen zullen in 2008-2009 betrokken kunnen worden. Maak ons uw woonwensen kenbaar zodat wij optimaal kunnen inspelen op uw behoefte. Bezoek onze website boordevol informatie over Waterrijk in Almelo” (bron: www.nieuwalmelo.nl).

Inmiddels weten de Grunnigers, maar ook de rest van Nederland wel beter. Blauwestad, een ambitieus ‘wonen-tussen-het-water-plan’, is uitgedraaid op een fiasco en van het totaal aantal beoogde kavels is slechts een paar procent verkocht. Fout voorbeeld of niet, in Almelo doen we het anders. Potentiële huizenkopers, die hun boodschappen bij de Aldi doen en daarom een vette bankrekening hebben, willen we aan de stad binden en zij kunnen een prachtige woning kopen in Waterrijk Almelo…

Lekker actueel is het op de site nieuwalmelo.nl nog steeds ‘Himmelhochjauchzend’ als het om Waterrijk gaat, maar het is allang ‘zu Tode betrübt’, want Waterrijk Almelo zit net als Blauwestad, in zwaar weer en zinkt terug in het moeras. In Almelo is bovendien nog geen spade de grond ingegaan. Het point of no-return lijkt echter al te zijn gepasseerd. Blauwestad daarentegen heeft ongeveer 144 van de geraamde 1500 kavels verkocht en het lijkt erop dat het er niet meer zullen worden: de projectontwikkelaars zijn stuk voor stuk afgehaakt en de provincie bleef in 2009 al zitten met een tekort van ruim 30 miljoen euro.

Terug naar de nuchtere Twentse bodem: gaat Waterrijk Almelo dezelfde kant op als Blauwestad in de provincie Groningen? In ieder geval zijn er inmiddels maar liefst zeven projectontwikkelaars, van wie diverse zelf grond in het gebied Waterrijk hebben, die er niets in zien, zelfs niet wanneer het project in fases wordt uitgevoerd zoals nu door de gemeenteraad (wethouder) is bepaald. Maar nee, het betweterige Almelo zet stug door.

Posted by Redactie