De verkiezingsuitslag: een analyse

De VVD is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Almelo geworden. De partij groeit van 4 naar 7 zetels. De VVD voerde een vlekkenloze campagne en wist ondanks de opkomst van vele kleine partijen aan de rechterzijde grote winst te boeken. Dat is knap. De VVD heeft zich duidelijk uitgesproken tegen het gevoerde beleid maar loopt in eventuele collegebesprekingen wel op eieren.

De Pvda komt toch nog op 7 zetels uit en behaalde in absolute aantallen nog steeds de meeste stemmen, maar wordt wel bijna gehalveerd. Opvallend genoeg krijgt vooral de Pvda de rekening gepresenteerd van het wanbeleid van de afgelopen jaren, maar ook interne perikelen (Kozijn versus Schouten, het keihard afdanken van oudgedienden als Jan Hammink) zijn debet aan het verlies. De geldverslindende projecten van CDA wethouder Sjoers resulteerden voor zijn partij in een verlies van 2 zetels ten opzichte van 4 jaar geleden. Lijsttrekker Van Marle leek dan ook tijdens de verkiezingsavond in het stadhuis niet erg aangedaan door dit verlies. CDA stemmers zijn honkvast en steunen de partij ook in moeilijke tijden. Bovendien weet Van Marle dat de drie grote partijen elkaar de komende tijd nodig hebben om een meerderheidscollege te vormen.

Ook D66 mag zich winnaar noemen nu deze partij van 1 naar 3 zetels gaat. De winst had echter veel groter kunnen zijn, zeker gelet op de astronomische winst van deze partij in Enschede. Dit mag Fred Gerritsen zich aanrekenen. Hij heeft te weinig een eigen geluid laten horen en is eerder een autoverkoper met mooie verkooppraatjes dan een charismatische leider. De SP, Leefbaar Almelo en CU wisten hun positie te consolideren en dat gold ook voor luis in de pels Gijs Stork van ALA – AOV, die z’n twee zetels weet te behouden. Groen Links verloor een zetel en houdt er 1 over.

Van alle nieuwkomers wist alleen BBA geen zetel te vergaren. Ondanks enkele goedopgeleide zwaargewichten met ervaring rustte er geen zegen op deze partij. BurgerBelangen werd op turbulente wijze tot leven gewekt en stapelde fout op fout door te kiezen voor een sympathieke doch onervaren lijsttrekker en door belangrijke debatten over te slaan. Ook TON stelde teleur met een winst van slechts 1 zetel, ondanks de landelijke uitstraling van Rita Verdonk. Boze tongen beweren dat het ook binnen de partij al rommelt.

Met 2 zetels mag onvredepartij PVA zich ook winnaar van de verkiezingen noemen. Onder de kiezers van deze partij zijn ongetwijfeld veel PVV stemmers. De tijd zal leren of de PVA een constructieve bijdrage aan de lokale politiek zal leveren. Ugur Çete hengelde met zijn eigen lijst ook een zetel binnen. Het zij hem gegund gelet op de tomeloze inzet en prima inbreng van deze vriendelijke en humoristische Almeloër in de debatten.

Posted by Redactie