De verkiezingsuitslag: een analyse

De VVD is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Almelo geworden. De partij groeit van 4 naar 7 zetels. De VVD voerde een vlekkenloze campagne en wist ondanks de opkomst van vele kleine partijen aan de rechterzijde grote winst te boeken. Dat is knap. De VVD heeft zich duidelijk uitgesproken tegen het gevoerde beleid maar loopt in eventuele collegebesprekingen wel op eieren.

De Pvda komt toch nog op 7 zetels uit en behaalde in absolute aantallen nog steeds de meeste stemmen, maar wordt wel bijna gehalveerd. Opvallend genoeg krijgt vooral de Pvda de rekening gepresenteerd van het wanbeleid van de afgelopen jaren, maar ook interne perikelen (Kozijn versus Schouten, het keihard afdanken van oudgedienden als Jan Hammink) zijn debet aan het verlies. De geldverslindende projecten van CDA wethouder Sjoers resulteerden voor zijn partij in een verlies van 2 zetels ten opzichte van 4 jaar geleden. Lijsttrekker Van Marle leek dan ook tijdens de verkiezingsavond in het stadhuis niet erg aangedaan door dit verlies. CDA stemmers zijn honkvast en steunen de partij ook in moeilijke tijden. Bovendien weet Van Marle dat de drie grote partijen elkaar de komende tijd nodig hebben om een meerderheidscollege te vormen.

Ook D66 mag zich winnaar noemen nu deze partij van 1 naar 3 zetels gaat. De winst had echter veel groter kunnen zijn, zeker gelet op de astronomische winst van deze partij in Enschede. Dit mag Fred Gerritsen zich aanrekenen. Hij heeft te weinig een eigen geluid laten horen en is eerder een autoverkoper met mooie verkooppraatjes dan een charismatische leider. De SP, Leefbaar Almelo en CU wisten hun positie te consolideren en dat gold ook voor luis in de pels Gijs Stork van ALA – AOV, die z’n twee zetels weet te behouden. Groen Links verloor een zetel en houdt er 1 over.

Van alle nieuwkomers wist alleen BBA geen zetel te vergaren. Ondanks enkele goedopgeleide zwaargewichten met ervaring rustte er geen zegen op deze partij. BurgerBelangen werd op turbulente wijze tot leven gewekt en stapelde fout op fout door te kiezen voor een sympathieke doch onervaren lijsttrekker en door belangrijke debatten over te slaan. Ook TON stelde teleur met een winst van slechts 1 zetel, ondanks de landelijke uitstraling van Rita Verdonk. Boze tongen beweren dat het ook binnen de partij al rommelt.

Met 2 zetels mag onvredepartij PVA zich ook winnaar van de verkiezingen noemen. Onder de kiezers van deze partij zijn ongetwijfeld veel PVV stemmers. De tijd zal leren of de PVA een constructieve bijdrage aan de lokale politiek zal leveren. Ugur Çete hengelde met zijn eigen lijst ook een zetel binnen. Het zij hem gegund gelet op de tomeloze inzet en prima inbreng van deze vriendelijke en humoristische Almeloër in de debatten.

Posted by Redactie

3 comments

Laten we de VVD steeds aan haar verkiezingsbeloften herinneren, dit inclusief het heroverwegen van allerlei wilde plannen in en rondom onze stad.
Ook alle aandacht voor sluitende begrotingen etc., de te dure ambtenaren enz.

Een hulpmiddel kan zijn, om bij een vaste koers per mail een compliment maken, maar zeker ook bij nieuwe dwalingen onmiddelijk een gemotiveerd nee laten horen.

Met deze verkiezingsuitslag moet het mogelijk zijn om weer op het rechte pad te komen.

Het verlies van de BBA was te verwachten. Marcel had de lijst moeten aanvoeren en niet Dhr. Kampman. Bij trots op Almelo schijnt inderdaad nu al de pleurus zijn uitgebroken. We moeten maar afwachten wat de VVD doet met zijn verkiezingsbelofte. Ze zullen wel zeggen, onder een nieuw stadhuis komen we niet uit.Ik denk dat de PVA de raad wel wakker houd en zal wijzen op wat de kiezer is beloofd. Als dan de balans zal worden opgemaakt na vier jaar is er weer niets verandert in Almelo, de VVD heeft in mijn ogen boter op zijn hoofd.

Zijn jullie ook zo blij met de uitslag? Ik heb zelfs nog een bedankje op de BLOGsite van de scheidende Bert Kuiper geplaatst…

Omdat ik denk dat hij die reactie niet plaatst zal ik ‘m hier maar ff herhalen:

Heej Bert,

Hoe voelt dat nou? Meegewerkt te hebben aan dit gigantische verlies van zetels? Om in- en meegestemd te hebben aan al die plannen die de ondergang van Almelo gaan betekenen? Ik doel op de ruim 90 miljoen aan grondaankopen (goedgekeurd door jou en je collega’s) terwijl er nog eens 50 miljoen bezuinigd moet worden op gemeente-uitgaven, lijdzaam (verbetert tov blog) te moeten toekijken als de miljoenenverliezen op verkeerde contracten aan het licht komen, de kunst en cultuur de stad uitgewerkt is?

Nou ja, deze BLOG kan nu mooi afgesloten worden, niks zinnigs meer te melden, kom je mooi van af dus…

Groet en tot nooit weerziens!

PS. Bovenstaande geldt natuurlijk ook voor die dikke pipo die nu aftredende is (Op het bloggedeelte na dan). Hopelijk kan de ‘goede’ man nog slapen als hij wegens wanbeheer door de curatoren van een failliet Almelo achtervolgt wordt tot in z’n dromen. (OK OK, voor een blog was pipo te dom, dus tja)

Geef een reactie