Doek valt voor Fortezza

VVD wethouder Van Woudenbergh liet vandaag in de raadsvergadering weten dat V.d. Looy niet voor 1 juli a.s. met de bouw van Fortezza van start zal gaan. V.d. Looy komt niet tot overeenstemming met zijn aannemer. Er is nu een nieuwe situatie, aldus Van Woudenbergh. Naar eigen zeggen wenst Van Woudenbergh niet nog 4 jaar met de bouwput Fortezza geconfronteerd te worden. Einde oefening dus.

Nog geen maand geleden verklaarde ontwikkelaar V.d. Looy nog tegenover Tubantia dat Fortezza er wel zou komen, mogelijk zelfs groter dan de bedoeling was. Prietpraat, zo blijkt nu. Hoe betrouwbaar is V.d. Looy nog? Totaal niet. Het wordt tijd dat Almelo nu alle banden met V.d. Looy verbreekt. V.d. Looy heeft een enorme wanprestatie gepleegd door niet voortvarend te bouwen en in strijd met de strekking van de overeenkomst uit eigen belang de grond in hypotheek aan de bank te geven.

De vraag dringt zich op welke financiële consequenties het niet-doorgaan van Fortezza heeft voor de binnenstadsplannen. Ongetwijfeld betekent dit weer een nieuwe financiële strop. Is er wel geld voor een nieuw stadhuis of zelf een renovatie?

Hoe het ook zij; dit nieuws zal hard zijn aangekomen bij met name CDA fractievoorzitter Henk Slettenhaar, de man die de Sjoers erfenis bewaakt.

Ook werd gedebatteerd over de keuze tussen nieuwbouw of renovatie van het stadhuis. De VVD, D66, ALA-AOV, Groen Links en de SP zijn voor renovatie.  De Pvda sprak zich, bij monde van Bert Kozijn, vooralsnog uit voor nieuwbouw (“een icoon voor de stad”). Net als het CDA. Het college zit dus duidelijk nog steeds niet op een lijn. De optie van renovatie zal verder worden onderzocht mede naar aanleiding van de door de raadslieden gemaakte opmerkingen.

Raadslid Kamphuis verdient een eervolle vermelding met zijn 3 (!) moties waarin wordt aangedrongen op eerlijk overheidshandelen en diens wens om de stadhuisplannen voor tenminste 4 jaar in de ijskast te zetten. Geen gek idee. Eerst moet er financieel orde op zaken worden gesteld.

Het niet-doorgaan van Fortezza en de discussie rond het stadhuis tonen voor de zoveelste keer aan dat het vorige college met alle geldverslindende projecten Almelo aan de rand van de financiële afgrond heeft gebracht. Saillant detail: gewezen bestuurder Bert Kuiper ontloopt liever zijn verantwoordelijkheid, zo laat hij op zijn eigen website weten: “Daarna ging men in discussie over het stadhuis. Ben toen maar snel weggegaan”.

Posted by Redactie