Nieuw stadhuis op Fortezza-locatie

Van der Looy met 1.5 miljoen Almelo’s gemeenschapsgeld lekker op vakantie

Grote winnaar van het jarenlang slepende Residentie Fortezza-debacle is uiteindelijk toch projectontwikkelaar Van der Looy. Het College is met Van der Looy overeengekomen dat de gemeente de grond terugkoopt om op deze plaats een nieuw stadhuis te bouwen, zij het in een wat bescheidener vorm. De projectontwikkelaar krijgt hiervoor een zak met geld ter waarde van 1.5 miljoen van de lokale filantropen in het stadhuis mee. Dit betekent dat wanprestaties en het niet nakomen van beloftes (en dan drukken we het nog zeer netjes en voorzichtig uit)  in deze stad met goudgeld wordt beloond. Sterker nog: de projectontwikkelaar krijgt nog een extra cadeautje in de vorm van de toezegging (zeg maar ‘waardebon’) dat hij in het centrum van de stad maar liefst 77 maagdelijke (!) appartementen mag bouwen! Met andere woorden: zoals deze site een half jaar geleden al haarfijn uit de doeken deed: projectontwikkelaars als Van der Looy hebben Almelo in de tang. Tot in lengte van jaren zal Almelo niet verlost zijn van dit soort grootgrutters in onroerend goed. Het stadsbestuur heeft door alle gegoochel van de afgelopen jaren haar huid verkocht en daardoor in de eigen stad geen moer meer te vertellen.

Alles wat Van der Looy in de stad bouwde, bijvoorbeeld de Hagenborg en de Havenpassage, zijn regelrechte miskleunen gebleken: lelijke, lege rotte kiezen in een verder desolate stad. Hetzelfde stond de stad te wachten met het prestigieuze project Residentie Fortezza. Bijna de voltallige gemeenteraad vond het een enorm geweldig plan. Figuren als voormalig wethouder Sjoers en schreeuwlelijk Fred Gerritsen van D66 kwamen destijds zo goed als simultaan klaar bij de onthulling van het presentatiebord op de Fortezza-locatie (google die foto maar eens op via internet). Ze spoten er nog net geen ‘Prettige Feestdagen’ op.

Direct na de gemeenteraadsverkiezingen was het echter zo klaar als een klontje dat er van het hele plan geen sodemieter terecht zou komen. Politici, gewiekst als ze zijn, draaiden om als een blad aan een boom (hoe kan het ook anders) en vervloekten het project ineens. Ondertussen werd het publiek van links naar rechts geslingerd over wel of geen Fortezza, wel of geen nieuw stadhuis en in de rappigheid sneuvelde onder groot, maar niet gehoord protest ook nog een historische beukenboom.  Nee, het volk moet dom gehouden worden en wij zijn de baas.

Nu trekt Van der Looy, die heel geniepig een hypotheek op de Fortezza-grond versierde, uiteindelijk toch nog aan het langste eind. Hij keert Almelo de rug toe en neemt o.a. een flinke zak poen mee: 1.5 miljoen.

Verder: met de komst van een nieuw stadhuis ontstaat er een nieuw probleem. Het oude stadhuis! Zonder zinnige invulling van dit pand valt het nieuw stadhuis altijd duurder uit.

Zó doen we dat in Almelo. Ook ná het tijdperk Anthon Sjoers!

Posted by Redactie