Veel belangstelling voor ‘alternatief’ binnenstadsplan Voskamp en Kamst

 

(door Tony Cassese)

 ALMELO – Ruim honderdvijftig personen, onder wie ook Graaf van Rechteren-Limpurg, waren gisteravond (donderdag 14 januari) naar het gemeentehuis gekomen voor een speciale informatieve raadsvergadering over het begrotingstekort. Direct na afloop hiervan was eveneens ruimschoots tijd vrijgemaakt voor de presentatie van een interessant en fraai alternatief binnenstadsplan door Jan Kamst van woningcorporatie Sint Joseph en de gepensioneerde projectontwikkelaar Jan Voskamp. Dit betekende echter niet dat ze het complete binnenstadsplan van tafel wilden vegen. Hoewel kritisch was het meer een andere visie, waarbij op cruciale punten aanpassingen en wat bescheidener, menselijker maten worden gegeven aan het bestaande plan. Kamst: “We willen laten zien dat je in deze moeilijke tijd een kwaliteitsslag kunt maken, die faseerbaar is en die op korte termijn tot resultaten kan leiden.”

 

De presentatie met als titel ‘Groeten uit Almelo 2015’ was kort van tevoren aangekondigd, maar de belangstelling was dermate groot dat de aanwezigen als een potje met pieren opeen stonden gepakt in een veel te krappe en veel te warme ruimte. Niet iedereen kon dan ook alles meekrijgen. De reden waarom de raadsvergadering en aansluitende presentatie in een zaal onder de raadszaal moest worden gehouden:  de raadszaal zelf was bezet omdat er maar liefst acht ambtenaren aan het vergaderen waren. De burgerzaal zou in feite een betere optie zijn geweest, ware het niet dat deze niet de benodigde faciliteiten (zoals meerder microfoons) had. Een gespreksleider met een microfoon in de hand of op een stok had hier een leuke oplossing voor kunnen zijn. Een gemiste kans, echter zou wethouder Anthon Sjoers daar vast niet wakker van hebben gelegen. Nam de gemeente de presentatie wel serieus? De heren Kamst en Voskamp hadden hun zaakje goed voorbereid en deden hun verhaal aan de hand van een uitgebreide powerpoint-presentatie. Alleen jammer dat wethouder Mieke Kuik tot tweemaal toe luid en storend door het relaas van Voskamp heen kakelde dat hij “niet zo negatief over het Masterplan” moest spreken. Alsof ze het tegen een kleine jongen had.

De ene na de andere kleurrijke dia verscheen en bij elke nieuwe dia bleek het publiek telkens opnieuw verrast. Sjoers daarentegen zakte bij elke dia steeds dieper in z’n stoel weg. De indrukwekkende binnenstadsvisie van een rasechte Almeloër als Voskamp had de juiste Almelose proporties. “Het mag allemaal wel wat minder”, lichtte Voskamp de beelden toe. In het plan is er vooral een stuk minder hoogbouw te zien en het opmerkelijkst van alles: het hergebruik van het huidige stadhuis. Volgens Voskamp dient het huidige gemeentehuis te worden verbouwd tot een ‘Smart Stadhuis’ waarbij slechts enkele verdiepingen voor ambtenaren geschikt moeten worden gemaakt. De benedenverdieping zou volgens hem prima dienst kunnen doen als museum of voor kunst. “Alle ambtenaren hoeven niet perse in één huis”, aldus Voskamp. 

Volgens Kamst en Voskamp wordt er in het bestaande binnenstadsplan (“Ik weet niet of het in dat plan allemaal wel even gezellig is”)  teveel onnodig gesloopt hetgeen zij kwalificeerden als een “gigantische kapitaalvernietiging”. In hun ogen kan echter veel van het oude blijven staan, waaronder ook de Kloosterhofflat en is hun alternatief in slechts vijf jaar te realiseren.

Lovend was het tweetal over het feit dat ook in het bestaande plan het water terug in het centrum komt. In de plannen van Voskamp en Kamst is zelfs een aardige schaatsvijver van 40 bij 40 meter voorzien waarin op de dia van de presentatie de traditionele kerstboom ook al was ingetekend, echter zonder de in Voskamps ogen afzichtelijke blauwe lampjes. Tenslotte kwamen de heren tot de slotsom dat: “Iedereen, of ze nu links of rechts, rood of groen zijn, we willen allemaal een gezellige stad. En dat biedt ons plan in hoge mate”, aldus Voskamp. 

Of er met de alternatieve plannen iets gedaan kan worden is nog maar de vraag. De gemeente heeft afspraken met diverse projectontwikkelaars, vastgelegd in contracten, waarmee ze zich heeft verplicht om met hen in zee te gaan. Het binnenstadsplan zou daarom weleens kunnen uitlopen op een financieel debacle van ongekende omvang.

Zie ook de filmpjes hierover op www.youtube.com/almeloanders

Posted by Redactie