VVD kan beter oppositie voeren

(analyse door columnist Leon Verdraaijt)

Gelet op de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen zou alleen een meerderheidscoalitie van CDA, PvdA en VVD denkbaar zijn. Een werkbaar college zal dit niet opleveren. CDA en PvdA hebben nog net voor de verkiezingen hun handtekening onder de deal met Beter Wonen gezet ter zake de sloop van de Kloosterhofflat. De arrogantie bij het CDA en de PvdA kent dus geen grenzen en het wantrouwen richting de VVD is, gelet op haar ‘breekpunten’, historisch groot.

Bij deelname aan een nieuw college zal de VVD voor voldongen feiten komen te staan. De VVD alleen kan de doordenderende Marsroute niet tot stilstand brengen. Zo zullen CDA en PvdA van de VVD verlangen dat deze zich conformeert aan de gemaakte plannen. Daarvan afwijken is voor zowel het CDA als de PvdA gezichtsverlies. Wil de VVD haar geloofwaardigheid behouden, dan dient zij haar handen niet te branden aan de plannen van het CDA en PvdA. De VVD heeft in een college met CDA en PvdA niets te zoeken, mede gelet op de zelfverklaarde breekpunten waaronder het stadhuis.

De groei van de VVD is het gevolg van de bestaande onvrede over het beleid van CDA en PvdA. Daar moet de VVD zich dan ook niet in mengen wil zij over 4 jaar hiervan niet ook de rekening gepresenteerd krijgen. Dit betekent dat de VVD op volle sterkte oppositie moet en kan voeren. Dat levert alleen maar winst op. Over vier jaar, bij nieuwe verkiezingen kunnen hiervan de vruchten worden geplukt. Een soortgelijk scenario voltrok zich in Dinkelland waar Lokaal Dinkelland vier jaar geleden met 9 zetels in de raad kwam, maar buiten de collegeonderhandelingen werd gehouden. Lokaal Dinkelland keert nu terug met maar liefst 12 (van de 21) zetels. En dan wordt besturen pas makkelijk. De vraag is of de VVD hier in Almelo de lokroep van het pluche kan weerstaan. Het worden interessante tijden.

Posted by Redactie