Witte rook boven het gemeentehuis

(door Leon Verdraaijt) 

Langzaamaan verschijnt er steeds meer witte rook boven het gemeentehuis. Gisteren kondigde Gerrit van Woudenbergh hoogstpersoonlijk aan dat ook hij plaats zal nemen in het nieuwe college dat, als we de berichten mogen geloven, steeds meer vorm krijgt. Een gewaagde zet nu Van Woudenbergh als boegbeeld van het verzet tegen het laatste college diverse onderwerpen als ‘breekpunten’ kwalificeerde. Nu zijn collegeonderhandelingen natuurlijk altijd een proces van geven en nemen en dus is het interessant om straks te horen wie wat heeft moeten slikken.

Nu in ruste, zal Van Woudenbergh straks weer volledig aan de bak moeten. Op zijn leeftijd dwingt dat respect af. Misschien beschouwt hij het ook de kers op de taart van zijn carrière die hij als slager begon. Maar Van Woudenbergh zal wel met beide benen op de grond blijven staan en niet zoals Bert Kuiper zwelgen in de krantenartikelen die hij over zichzelf heeft verzameld en nu (bij gebrek aan beter) op zijn zelfverheerlijkingssite plaatst. Een opvallend ander nieuwtje is dat het CDA met slechts 1 wethouder, Van Marle, in een nieuw college de middenpositie zal innemen. Met de aanwezigheid van Henk Slettenhaar waart het Sjoers – spook nog steeds rond binnen de gelederen van het CDA en wellicht dus ook in de Raad en het college. Slettenhaar zal de erfenis van Sjoers blijven verdedigen. Aan Van Marle en de nieuwe wethouder van bouwstenen om het spook (en Slettenhaar?) te verjagen.

Van Marle, de boekhouder zal, naar wij verwachten, zijn oren eerder laten hangen naar het duo Andela / Van Woudenbergh dan het duo Kuik / Schouten van de PvdA. Met dit laatste duo heeft hij voordien natuurlijk wel steeds zaken gedaan. In zeker opzicht hebben wij te doen met Andela, Van Woudenbergh en Van Marle. Zij zullen straks met de machtshongerige Kuik, Almelo moeten besturen. En ook binnen de PvdA broeit het natuurlijk door de niet-gewenste aanwezigheid van stemmentrekker Jan Hammink. Het had Kuik gesierd als zij Hammink naar voren had geschoven voor een wethouderspost. Maar zo werkt dat binnen het totalitaire PvdA natuurlijk niet. Tijd voor een lenterevolutie?

Posted by Redactie