Grote meerderheid raad kiest voor Almelo Nouveau

Hulde aan diverse raadsleden!

Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad koos gisteravond voor de komst van Almelo Nouveau. Boven verwachting steeg een aantal raadsleden boven zichzelf uit. Niet in de minste plaats Jan Brand (CDA), die met de andere CDA-raadsleden bij het Meulenbelt waren geweest en –geschrokken van de situatie ter plaatse- de mensen daar een goed onderkomen bij Nouveau gunnen. De grootste tegenstanders hadden dit voorbeeld eens moeten nemen, maar ze waren waarschijnlijk te druk met het smeden van tegenplannen.

Nota bene Jan Hammink hield namens de PvdA een pleidooi voor de vrije markt. Cété illustreerde zijn worsteling met Nouveau mooi door te zeggen dat zijn moeder in het centrum woont maar zijn zus in Zuid. In tegenstelling tot z’n moeder ziet z’n zus Nouveau graag komen. Cété koos voor de toekomst en daarmee eveneens voor zijn medemens in het Meulenbelt.

Fred Gerritsen (D66) verklaarde zich voor Nouveau en daagde wethouder Gerrit van Woudenbergh uit om te reageren. Van Woudenbergh, van wie algemeen bekend is dat hij een groot tegenstander van Nouveau is, verbeet zich knarsetandend en liet het woord over aan wethouder Van Marle. Die kwam met een overtuigend verhaal dat erop neer kwam dat de mensen in Almelo de vrije keuze moeten hebben in waar ze willen gaan winkelen. En zo is het maar net.

Dit verhaal bleek echter totaal niet besteed aan de vastgeroeste garde van de VVD in de personen van Herman Nijhuis, Israa Abdullatif, Hetty Rettensberger en Luc Simmering. Samen met de raadslieden van de SP stemden ze zonder deugdelijke motivering tegen Nouveau en hobbelden ze hand-in-hand braaf achter de door MKB-voorman Wim van der Elst aangevoerde antilobby aan.

Nijhuis verklaarde dat hij Nouveau zelf nooit zou hebben verzonnen. Dat geloven wij graag. Wij op onze beurt, zouden Herman Nijhuis nooit hebben verzonnen. De man hebben wij nog nooit op een goed idee weten te betrappen. De jongere VVD- garde bestaande uit Jemy Pauwels, Arjen Maathuis en Bert Heite daarentegen gebruikte het gezonde verstand en stemde voor (ze lieten zich niet van de wijs brengen door het old boys-network). Hulde.

Bert Hümmels’ idee van vorige week, om Almelo Nouveau middels een tunnel te verbinden met de overkant (Kollenveld), blijkt in de raad te hebben postgevat… Dat krijgt ongetwijfeld een vervolg. Harry de Olde (PVA) liet zien dat ook hij over een warm hart voor z’n medemens beschikt. De koppeling met Trivium Meulenbelt telde voor hem zeer zwaar mee in zijn overwegingen en hij stemde voor, ondanks het feit dat het ontwerp niet zijn voorkeur heeft. Het siert hem dat hij zich daardoor niet liet leiden. Nee, dan raadslid Akse van de SP. Die liet zich uitsluitend en alleen maar leiden door angstgevoelens. Hij had het over “de doodsteek voor de winkeliers aan de Bornsestraat”, terwijl die doodsteek eerder de parkeer- en verkeerssituatie aldaar is, dan iets anders.  De SP is dus faliekant tegen. Dat zou je nooit verwachten van een partij die ‘sociaal’ zo hoog in het vaandel heeft staan. Een snotrotte tomaat richting de kiezer. Natuurlijk vergeten we Lijst Kamphuis niet. Consistent als hij is, stemde hij ook voor Nouveau.

Het opmerkelijkst van alles: van het Almelose old boys network resteert momenteel niet veel meer dan een paar old boys, die door hun manier van achterwaarts denken het contact met de samenleving geheel lijken te hebben verloren. Het vergaren van veel en steeds meer geld voor de eigen parochie en vriendjes schijnt voor hen vele malen belangrijker te zijn dan het welzijn van onze oudere medemens. Driewerf boe!

Met het kiezen voor Almelo Nouveau lijkt de stad inderdaad een nieuwe weg te zijn ingeslagen. Een Andere weg, zoals Almelo Anders het graag ziet.

Tot slot: het absurde en ondoordachte idee voor een winkelcentrum op de hoek Violierstraat-Bornsestraat moet van tafel! Ook hulde aan Hans Buitenweg (Groen Links) die een lans brak voor de bewoners ter plaatse die niet beter weten dan dat er woningbouw komt. Een goede overheid houdt woord, zoals één van de omwonenden onlangs scherp opmerkte.

Posted by Redactie

7 comments

Roerend met je eens Gerwin

John. De complimenten golden de beslissing dat er eindelijk iets aan die probleemsituatie in Het Meulenbelt wordt gedaan. Je zou ook kunnen zeggen: schandalig dat het zo lang heeft moeten duren. De problemen van Trivium Meulenbelt gaven uiteindelijk de doorslag voor het doorgaan van Almelo Nouveau. Zonder dat had de antilobby ongetwijfeld geen bakzeil gehaald zoals nu.

Het is een bewijs uit het ongerijmde. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat een groot deel van de gemeenteraadsleden regelmatig de website van Almelo Anders opslaan.
Maar hoe dan ook feit is nu dat Almelo Nouveau er komt, waarovere ik denk dat de verkondigde meningen in Almelo Anders ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. (En…. dat zonder niet niet aflatende meningen van dhr. Koorn in De Gele Raaf).

Hulde oke, maar Almelo Nouveau komt er in afgeslankte vorm. Door het amandement van de coalitie komen er minder winkels dan gepland. Zonder dat amandement was AN er niet gekomen, je moest dus wel voor het amandement stemmen om een hele catastrofe te voorkomen.
Dus na een sober stadhuis nu ook een sober AN, waar we al een sober Almelo Verdiept hadden.

Niks hulde, weer een half project.

Gerwin. Zoals elders op deze site al staat: het uitkleden van Nouveau (ik snap niet waar dat voor nodig is) is een verzwakking van het geheel. Erg jammer. Daarvoor dus geen complimenten en absoluut geen hulde. De antilobby zal nu ongetwijfeld hopen op een mislukking zodat ze kunnen zeggen dat ze gelijk hebben gehad. Zo schijnt dat te werken in Almelo. Over ‘het verschil maken’ gesproken. Ja, verschil maken tussen de ene ondernemer (het vriendje) en de andere (het niet-vriendje).

U weet…ik heb vaak kritiek.
Maar: dit keer is het positief.
Prachtig artikel, en wil me ook aansluiten bij het begin:
Hulde aan diverse raadsleden!
En aan de schrijver van bovenstaand artikel, laten we die vooral niet vergeten.

Hans Buitenweg is een eerlijke en goede man, daarvan horen we meer in de raad te hebben!

Geef een reactie