Hee man…, welkom bij…

 

 

Update: de VVD fractie heeft over het hoe en waarom van de wietplantage enkele vragen gesteld aan het college van B&W.  Er gaat veel maatschappelijk geld naar openbare sportverenigingen als de SV Rietvogels. Het bestuur zal verantwoording moeten afleggen. Wat ons betreft: vertrekken en schoon schip maken. Hier geldt gewoonweg: gelijke monniken, gelijke kappen. Personen bij wie een wietplantage in zijn of haar huurwoning wordt aangetroffen worden ook hun huis uit gezet.

Momenteel wordt er nogal wat ophef gemaakt over de bij voetbalclub SV Rietvogels ontdekte wietkwekerij. Over en weer wordt er met vingers gewezen en beschuldigen mensen elkaar. Is het dan zo gek? Was Rietvogels-man van de eerste orde Bert Hümmels niet lange tijd ook betrokken bij het bestuur van coffeeshop Jemig de Pemig Mozes Kriebel aan de Bornerbroeksestraat? Het zou voor een noodlijdende (sport)vereniging eigenlijk best een handige manier zijn om wat bij te verdienen en zo de kosten te dekken. Kijk, en zoiets bedenkt Heracles nu niet. Die had die 15 miljoen gemakkelijk zelf kunnen verdienen. Misschien moet die club het oude stadion straks maar overdekken en er lekker plantjes gaan kweken.

Dus een wietplantage kan heel goed passen bij een sportvereniging. AlmeloAnders ontdekte op het internet een wetenschappelijk artikel waarin staat dat cannabisgebruik juist gunstig kan zijn voor de sporter.

Positieve effecten van cannabis voor de sporter

Daar staan echter enkele positieve effecten tegenover. Cannabis kan de wedstrijdspanning verminderen, de ervaren pijn onderdrukken en het zelfvertrouwen van de sporter vergroten. Ook zijn er aanwijzingen dat (geringe hoeveelheden) cannabis een sporter kunnen helpen in een ‘flow’ te komen. Dat is de fel begeerte toestand waarin alle handelingen ‘als vanzelf’ lijken te gebeuren; alles klopt en lukt, de sporter voelt geen vermoeidheid meer en stijgt boven zichzelf en zijn/haar tegenstanders uit. Menige topprestatie, menig wereldrecord is tot stand gekomen terwijl de sporter zich in zo’n flow bevond. Neurowetenschappers verklaren dit fenomeen overigens door te stellen dat op zo’n moment de bewuste processen in de hersenen enigszins worden onderdrukt, waardoor geautomatiseerde handelingen – alle vaardigheden die de sporter door noeste training heeft verworven – ruim baan krijgen.

Gebruik van cannabis buiten wedstrijdverband is niet verboden. Dat betekent echter niet dat de sporter er buiten de wedstrijden rustig op los kan blowen. De biologie van de mens blijkt weer eens een complicerende factor. THC, de werkzame stof in cannabis, is namelijk een vetachtige stof. Dat maakt dat een deel van het THC dat bij het gebruik van cannabis in het lichaam komt, zich ophoopt in vetweefsel. Iemand die regelmatig een blowtje neemt, zal daardoor een zekere hoeveelheid THC in zijn/haar lichaamsvet hebben.

 

Posted by Redactie