Politieke draaikonterij over Almelo Nouveau en Albert Heijn?

 

In deel 2 van onze reportage spreken de bewoners van de Violierstraat en Bornsestraat zich duidelijk uit tegen de komst ter plaatse van een Albert Heijn en zijn ze voor de komst van Almelo Nouveau, deze laatste ’t liefst in dezelfde stijl als die van het winkelcentrum op het Eskerplein. Dat de binnenstad last zou hebben van Almelo Nouveau is uitsluitend gebaseerd op angst en totaal niet op feiten. Als er al iets ten koste zou kunnen gaan van het centrum, dan is dat een AH-grootgrutter op de locatie Violierstraat-Bornsestraat. Niet Almelo Nouveau.

Tijdens het interview op de hoek van de Violierstraat en de Bornsestraat wordt nog maar weer eens pijnlijk duidelijk hoe de gemeente met de belangen van inwoners omspringt. Zou dit nu de definitie van burgemeester Hermans’ credo ‘Het verschil maken”, zijn? Het zal niet voor het eerst zijn dat Almelo ondernemers met initiatieven buiten de gemeentegrenzen houdt. Zo werd het plan voor een vestiging van de firma Hornbach ook meteen getorpedeerd en het schip der verwachtingen jammerlijk tot zinken gebracht. Wederom had hier het MKB, met die bekende voorzitter –u weet wel- de hand in. Het lijkt wel of in Almelo helemaal niets van de grond mag komen dat niet direct is gelieerd aan het old-boys-network. Maar ja, MKB, het Theaterhotel, Van Limbeek, de VVD… het kent mekaar allemaal privé.

Gelukkig valt er eindelijk ook een positieve beweging in de raad te bespeuren. Zoals raadslid Fred Gerritsen van D66 afgelopen week al heel slim opmerkte, mag en kan een bestuurder niet op de stoel van een projectontwikkelaar gaan zitten. Want wie zijn zij om natuurlijke marktontwikkelingen tegen te gaan? Tegelijkertijd is het ook niet erg kies om burgers achter hun rug om plotseling te confronteren met zo’n supermarkt in hun straat. We gaan er vanuit dat de excuusbrief van de verantwoordelijke VVD-wethouder inmiddels al op de post is gedaan. Bewoner Hoekstra vond het overigens opmerkelijk dat recent alle bushaltes in de directe omgeving zijn vernieuwd, behalve –jawel- die ene ter hoogte van de toekomstige oprit naar de geplande supermarkt. Dit zou betekenen dat de zaak al beklonken is.

Het project Almelo Nouveau is een ‘doodgewoon’ initiatief dat pas omstreden werd nadat zowat elk raads- en collegelid zijn of haar plasje erover dacht te moeten doen, want anders dan bij het Fortezza-debacle kunnen ze hier wél enige invloed uitoefenen. Het plan was en is compleet en als zodanig dient het te worden uitgevoerd, dus mét winkelcentrum, mét hotel kortom met alle geplande onderdelen. Niks uitkleden. Door er stukken uit te slopen ontstaat de situatie van een zogenaamde ‘self-fulfilling prophecy’ van het handjevol klagende ondernemers en enkele wethouders, dat het plan geen kans van slagen heeft. Natuurlijk, ga er -niet gehinderd door enige kennis van zaken- delen uitslopen en je verzwakt het geheel zodat je later kunt zeggen: ‘Zie je nou wel’? Zo lusten we er nog wel een.

Ook de bewoners in het interview zijn het erover eens dat Almelo Nouveau geen invloed heeft op activiteiten in de binnenstad. Wat vooral heel duidelijk naar voren komt is dat de Almeloërs het fanatieke parkeerbeleid spuugzat zijn. Daar zit volgens hen de crux. Ze voelen zich opgejaagd door medewerkers van parkeerbeheer, die het uitgaanspubliek zelfs op de vrijdagavond nog dicht op de huid zitten. Wat het leeglopen van de binnenstad betreft kan de gemeente daarom de hand volledig in eigen boezem steken.

De gemeenteraad zou Almelo Nouveau moeten omarmen, want het voorziet in duidelijke behoeftes en biedt een oplossing voor een kwetsbare groep mensen (het Meulenbelt), die momenteel onder erbarmelijke omstandigheden oud worden. TéCé.

UPDATE:  volgens een bericht op tctubantia.nl is er nog helemaal geen sprake van dat supermarkt EMTÉ zich gaat vestigen in het Wissink-pand dat op dit moment aan de Bornsestraat wordt gebouwd. Sterker nog, het is zelfs mogelijk dat EMTÉ zich in Almelo Nouveau gaat vestigen. Voormalig autoboer en amateurprojectontwikkelaar Wissink liet vorige week in de media bekendmaken dat de zaak al rond was en dat Almelo Zuid-Oost daarmee ‘vol’ zat qua supermarktaanbod hetgeen een supermarkt in Almelo Nouveau volgens hem overbodig zou maken. Wederom dus een vooringenomenheid om Almelo Nouveau te dwarsbomen.

 

Posted by Redactie