Enerverend informatief circus over Almelo Nouveau

Tijdens de informatieve raadsvergadering van dinsdag 15 maart stond Almelo Nouveau prominent op de agenda. Hans Blaak van ontwikkelaar Prosyn schetste op rustige toon aan de hand van een heldere presentatie de voordelen van het project Nouveau. Eindelijk komt er iets van de grond in Almelo. Zoals de naam al zegt, iets nieuws. “Nomen est omen”, sprak Blaak, hetgeen betekent: “De naam is een voorteken”. Nouveau is volgens Prosyn dan ook het begin van een nieuw tijdperk voor Almelo. Echter door de tegenstanders werden alle zeilen bijgezet en de meest absurde argumenten aangehaald om het project geaborteerd te krijgen. Over het waarom en de achtergrond daarvan is geen duidelijk beeld te verkrijgen.

Almelo Nouveau combineert een hotel en /of zorgappartementen voor ouderen met medische en leisure-activiteiten. Directeur Peter Weda wil er met zijn Trivium Meulenbelt en Casa Cura bij wijze van spreken morgen al zijn intrek nemen. Er is namelijk grote vraag naar zorgappartementen, die hij in Nouveau wil onderbrengen. Daarbij levert het voor de gemeente Almelo geld en werkgelegenheid op. O ja, er komt ook een buurtwinkelcentrum om de boel een beetje betaalbaar te houden, een essentieel onderdeel van het hele plan. Goed voor de toekomstige bewoners van de wijk Weggeler, Kollenveld en Nieuwland 1 en 2 . Iedereen blij toch?

O nee, de protectionistisch ingestelde binnenstadsondernemers (Theaterhotel?) en de op de Woonboulevard ‘wegkwijnende’ bedrijven (de gemeente heeft zelf diverse ondernemers geweerd) waren not amused. Er dient zich een levensgroot probleem aan! Volgens het doemscenario van MKB-voorzitter, woordvoerder van het Theaterhotel en VVD’er Wim van der Elst zouden hele volksstammen van ondernemers uit het centrum wegtrekken om voortaan hun boodschappen bij Almelo Nouveau te doen. De angst regeert dus. Niet erg liberaal allemaal. Op welke feiten Van der Elst zich met zijn overigens prachtige radiostem baseert blijft overigens een raadsel. Vervolgens duwde hij diverse tegenstanders van het plan letterlijk het ‘podium’ op om hun zegje te doen. Hij is zijn roeping als dompteur bij een circus werkelijk misgelopen, zo fraai was alles van tevoren gearrangeerd.

Raadsvoorzitter Jaap Stapel liet zich door het gejammer van (nota bene) VVD-fractievoorzitter Herman Nijhuis , die vond dat tegensprekers te weinig tijd kregen (liever had hij uitsluitend tegenstanders aan het woord gelaten), niet van de wijs brengen en hield het stelletje elkaar napratende papegaaien kort. Door diverse raadsleden werd bij Blaak nog geïnformeerd naar de schadeclaim, die de gemeente mogelijk boven het hoofd hangt als Nouveau niet doorgaat. Volgens Blaak is Prosyn namelijk al jaren met de gemeente in gesprek en zijn er verwachtingen gewekt. Wethouder Van Marle beweerde bij hoog en laag dat door de gemeente steeds het voorbehoud is gemaakt dat uiteindelijk de gemeenteraad beslist. Hij kon echter alleen verwijzen naar een enkele brief uit 2009 waarin dit met zoveel woorden zou staan. En zo bevestigde Van Marle juist het verhaal van Blaak. FAIL!

Het beste idee van de avond kwam van Bert Hümmels (Leefbaar Almelo) die voorstelde om de Van Rechteren Limpurgsingel ter hoogte van het Kollenveld te ondertunnelen, iets wat eigenlijk al jaren geleden had moeten gebeuren. Echter dit zou eerder een zaak van de gemeente moeten zijn en niet van de ontwikkelaar. Kortom al met al een eerder chaotisch dan informatief gebeuren. Wordt vervolgd.

Lees ook de reacties of voeg er zelf een toe door rechtsonder op ‘comments’ te klikken.

Posted by Redactie