Komst supermarkt AH doorgestoken kaart?

Albert Heijn op hoek Violierstraat-Bornsestraat gaat niet door

(door Tony Cassese)

Almelo Anders durft te beweren dat het plan voor een Albert Heijn-supermarkt op de hoek van de Violierstraat en Bornsestraat niet doorgaat. De basis voor deze bewering is een gemeentelijk document dat wij in handen kregen waarin zwart op wit staat dat op de beoogde plek een woonbestemming rust. Bij aan- en omwonenden is daarom onnodige onrust veroorzaakt. Dit versterkt bovendien het vermoeden dat de hele supermarktkwestie een vooropgezet spel is door tegenstanders van Almelo Nouveau, dat een paar honderd meter verderop zou moeten verrijzen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fragment uit de brief van de gemeente aan de bewoners.

Almelo Anders sprak met ongeruste bewoners, die het werkelijk aangaat maar aan wie tot op heden niets is gevraagd en die verstoken zijn gebleven van enige officiële informatie omtrent de vestiging van een supermarkt in hun buurt. Tot voor kort dachten zij nog dat er woningbouw op de lege plek zou worden gepleegd. Echter moesten zij uit de krant vernemen dat het totaal anders was en er een supermarkt zou komen. Geen wonder dat de paniek toesloeg. Strafpunt voor de gemeente. Afgelopen vrijdagmiddag spraken wij met een vertegenwoordiging van bewoners op ‘de plek des onheils’ waar, als de plannen door zouden gaan, een complete verkeerschaos zou ontstaan. Het is zonder meer triest te noemen dat deze mensen in al hun machteloosheid, sommigen zelfs op hun oude dag, niets anders rest dan de media op te zoeken om hun verhaal te kunnen doen om daarmee te proberen hun woonklimaat te behouden. Hieronder deel 1 van het gesprek met de omwonenden:

 

 

De bewoners meldden dat zij volledig verrast waren door het onzalige supermarktplan en dat zij er onder geen voorwaarde mee akkoord zullen gaan. Hun motivatie is duidelijk. De supermarkt zal beslist voor veel verkeers- en geluidsoverlast zorgen. Niet alleen overdag, maar ook ’s nachts als vrachtwagens de zaak komen bevoorraden. Onverteerbaar volgens de bewoners. Eén van hen memoreerde dat de Nijreessingel enige jaren geleden mede is aangelegd om de verkeersdrukte op de Violierstraat te verlagen, hetgeen ook is gelukt. “De komst van de supermarkt zou betekenen dat we weer terug bij af zijn”, aldus één van de bewoners. Almelo Nouveau daarentegen zien de omwonenden nu juist wél zitten. “We willen graag een winkelcentrum in de stijl van het Eskerplein. Het wordt zelfs het beste winkelcentrum van de stad, want op de locatie Almelo Nouveau is de verkeerssituatie ronduit ideaal”, aldus woordvoerder G. Muller.

Duidelijk is dat de hele discussie in feite draait om de komst van Almelo Nouveau. In eerste instantie was er in ondernemerskringen weerstand vanwege het hotel dat in het gebouw gevestigd gaat worden, maar op onverklaarbare wijze spitste de kritiek zich ineens toe op de vestiging van een wijkwinkelcentrum in Nouveau. Daarmee was de aandacht verschoven van hotel naar supermarkt. Saillant detail: eigenaar van diverse Plus-supermarkten, de heer Van Limbeek, sprak tijdens de discussie van afgelopen week in het gemeentehuis met geen woord over mogelijke concurrentie van Albert Heijn op de hoek Violierstraat-Bornsestraat. Hij was echter wel fel gekant tegen Almelo Nouveau. Dat geeft te denken. Volgens sommigen wijst dit alles op een akkoordje tussen een handjevol ondernemers, die erop uit zijn Almelo Nouveau de nek om te draaien, vooral vanwege die hotelfunctie. Typisch dat de eigenaars van het Theaterhotel als de wiedeweerga zijn gestart met de bouw van een hotel nabij Wierden, op een steenworp afstand van Almelo Nouveau, dat met haar hotelfunctie meer dan welkom zou zijn voor de bezoekers van het internationaal sportcentrum IISPA aan de Weezebeeksingel. Ons inziens is dit de ware kern van de hele discussie. Sommige ondernemers dulden nu eenmaal geen concurrentie…

Posted by Redactie

11 comments

Beste meneer van Limbeek. Uw plannetjes kunnen er op papier wel leuk uitzien, maar ze zijn niet meer van deze tijd. U weet toch ook wel dat het een dagelijkse chaos is ter hoogte van uw supermarkt en dat zal in de toekomst niet anders zijn. Een supermarkt hoort niet in zo’n straat, of we moeten van de Bornsestraat een woonerf maken. Dan pas snijdt uw idee hout.

@Smoesje.
Nee ik ben ertegen.

Herman van Limbeek

Geachte Redactie,

Het zou prettig zijn dat als men beschuldigingen uit men vooraf even de moeite zou nemen om navraag te doen voordat men conclusies trekt. Natuurlijk is het in mijn eigen belang dat er geen supermarkt komt in Almelo Nouveau, maar het is mijn taak om als ondernemer te vechten voor de belangen van mijn bedrijf en mijn medewerkers. De reden dat ik geen bezwaren heb geuit tegen de komst van Albert Heijn op de hoek violierstraat komt omdat dit onderdeel geen punt van discussie was tijdens de infoavond. Het feit dat daar de bestemming moet worden gewijzigd betekend dat er vanzelf nog gelegenheid komt om dan bezwaar te maken indien deze plannen worden doorgezet.
Wat betreft Nouveau heb ik enkel bezwaar tegen de komst van nog meer meters detailhandel omdat dit de ontwikkelingen van de huidige gebieden in de weg staat, volgens mij is de consument gebaad bij een grote concentratie van verschillende winkels die centraal liggen.
Bij Nouveau is dit aantal zeer beperkt en het ligt zeker niet centraal, anders zou voor ons een verhuizing naar Nouveau een optie zijn geweest. Op onze huidige locatie zijn er mogelijkheden om hier wel aan te voldoen waarbij ook nog eens de positie van de ondernemers aan de Bornsestraat recht wordt gedaan. Hierbij voel ik mij gesterkt door de vele reacties van onze klanten en collega ondernemers die graag de voorzieningen aan de bornsestraat zien uitgebreid in plaats van dat wij ons bedrijf verhuizen naar Nouveau.
Nogmaals het gaat mij uitsluitend om de detailhandel in Nouveau, de plannen betreffende de andere functies van het gebouw mogen wat mij betreft doorgang vinden. Het lijkt meer op chantage van Prosyn om aan te geven dat de plannen alleen doorgang kunnen vinden indien detailhandel wordt toegestaan, zeker omdat er pas na 4 jaar plannen maken besloten is om detailhandel toe te voegen met financiële belangen als hoofdreden. Ook vind ik het een schande dat het welzijn van ouderen als chantage wordt gebruikt, er zijn talloze mogelijkheden om hen van de juiste en gewenste woonruimte te voorzien. Tevens denk ik dat ook hierbij integratie in de wijken, dichtbij de mensen en voorzieningen een betere oplossing is.
Met de komst van een supermarkt op de locatie Wissink is er nog een keuzemogelijkheid bij gekomen in de toch al bovengemiddelde vloeroppervlakte aan Supermarkten in het Almelose.
De consument heeft volop mogelijkheden om binnen redelijke afstand een supermarkt te vinden die voldoet aan haar eisen. Ook voor de prijzen heeft dit geen effect omdat de concurrentie in Nederland niet op lokaal maar op landelijk niveau plaats vindt. Nederland kent de laagste consumentenprijzen van Europa. Meer Supermarkten betekent niet vanzelfsprekend meer kwaliteit, elke supermarkt heeft een minimaal aantal consumenten nodig om een goede doorstroming te waarborgen in versheid en assortiment. Nog maar 4 jaar geleden zaten in het gebied Almelo Zuid 5 Supermarkten. De locatie Hagenborgh staat nog steeds leeg met een detailhandelsbestemming voor een supermarkt van 2500 m2.

Beste heer Van Limbeek,

In het artikel staat dat u met geen woord hebt gerept over de komst van de Albert Heijn. Dat is wat er staat. En de komst van Albert Heijn had en heeft ons inziens wel degelijk te maken met de discussie.

Uit het artikel: “Saillant detail: eigenaar van diverse Plus-supermarkten, de heer Van Limbeek, sprak tijdens de discussie van afgelopen week in het gemeentehuis met geen woord over mogelijke concurrentie van Albert Heijn op de hoek Violierstraat-Bornsestraat. Hij was echter wel fel gekant tegen Almelo Nouveau.”

Is dit een beschuldiging of een constatering? Toch duidelijk het tweede?

En een opmerking insinueer je niet, een opmerking máák je. Een insinuatie is iets wat je beweert, maar wat niet is gebeurd of niet waar is. U hebt vorige week met geen woord over Albert Heijn gerept, dat is een feit, een waarheid en geen insinuatie. U moet wel beter lezen hoor. Klaarblijkelijk is uw Nederlands niet je van het. Want U insinueert in feite zelf dat wij iets gezegd hebben dat niet is gebeurd en niet waar is. Niet wij. Dus het is eigenlijk andersom, dus kunnen we de bal gewoon terugkaatsen. Daarnaast wegen voor ons de belangen van de machteloze burger zwaarder dan uw portemonnee en de willekeur en partijdigheid van de lokale politiek.

redactie AlmeloAnders.nl

@LKA Ben je ervoor dat de gemeente de bestemming moet gaan wijzigen.?

Gemeente kan gewoon de bestemming wijzigen.

He Sjonnie, beste Burgemeester,

U laat dit allemaal gebeuren en praat desalniettemin over herstel van vertrouwen in het ‘bestuur’ van de gemeente Almelo.

Burgemeesteres, slaap zacht !
Wanbestuur.

Gaat het in andere gemeenten ook altijd zo merkwaardig, of is Almelo werkelijk uniek? Hierop zou ik wel ’s een antwoord willen hebben…

Het is wél zo dat ik langzamerhand aan buitenstaanders haast niet meer durf te bekennen dat ik in A. woon.

Moet het echt nu zijn dat Almelo Anders door een “gelekte” brief achter de waarheid komt omtrent de onbestaanbaarheid dat AH op de hoek Bornsestraat-Violierstraat komt? Dat dhr. Limbeek kennelijk voorgeïnformeerd werd en daarom zijn verhaal in de raad tegen Almelo Nouveau kon houden en met geen woord sprak over mogelijke concurrentie van AH? Is het nu echt zo dat Van Limbeek, Hammink. MKB, Horeca Nederland, Woonboulevard, etc. belangrijker zijn voor de Gemeenteraadsleden dan de burgers, welke de raad gekozen hebben? NEE TOCH!
Aanstaande dinsdag zal duidelijk worden namens wie de raadsleden zitting hebben in de raad. Deze beslissing zal nog lang in het geheugen van de burgers blijven en naar ik hoop tot de volgende verkiezingen, ook al zal dat nog een tijdje duren.

Zoals je in de raadszaal ook vaker kunt zien:
Men kan zelfs niet eens zich aan de eigen opgestelde regels houden, bijvoorbeeld met het spreektijdincident afgelopen dinsdag.
Zolang men in de raadszaal niet eens fatsoenlijk naar elkaar wil luisteren en het meer lijkt op de mond snoeren als er dingen gezegd worden die die niet fijn zijn om te horen als “meerderheids”coalitie tezamen met hun vooruitgeschoven wethouders…dan kun je niet spreken van een fatsoenlijke manier van werken. En wat in de raadszaal niet lukt zal daarbuiten ook niet lukken.
Vele jaren moeten we dat al aanschouwen, men komt geen meter vooruit, elke keer is er weer die coalitiekliek, die roet in het eten gooit zodra je het niet eens bent met hun “eigen plannen”. Dan gunnen ze anderen ook niets en gaan de boel frustreren. Iets wat al vele jaren voor vele inwoners zeer duidelijk is in Almelo. Het woord volksvertegenwoordigers in in Almelo volledig misplaatst, hier is het meer vriendjespolitiek, koste wat het kost.
De misleiding gaat maar door, waarbij bovenstaand artikel weer genoeg zegt over de gang van zaken. Ik voel alweer een bestemmingsplanwijziging aankomen, immers: de gemeente weet de zin wel door te drijven als ze hun “gelijk” niet hebben, dan wijzigen ze de boel om toch hun zin en hun “gelijk” te krijgen. Hierbij verwijzende naar de andere affaires zoals o.a die bestemmingsplanwijziging in 2006 en het microfoonincident over partycentrum Aylin, de Poort-afaire, en de andere zaken waar de gemeente zo vrij is geweest om telkens de mondelinge afspraken te wijzigen als het hun zo uitkomt.
Het smerige spelletjes spelen is hier in Almelo nog lang niet verdwenen, zolang vele raadsleden van de vorige coalitie nu weer in de huidige coalitie zitten…en zo te merken de touwtjes van onmacht nog steeds in handen hebben.
Oftewel: het ex-Sjoers-college regeert zelfs over het graf heen.

Het is toch algemeen bekend dat de gemeente net zo gemakkelijk de regels weer veranderd, mocht zij hierbij voordeel hebben. Ik raad de bewoners aan alvast een goede rechtsbijstand af te sluiten, aangezien de gemeente in het geval zij niet in haar recht staat een lange adem heeft en onbeperkte gelden, ons belastinggeld wel te verstaan!

Geef een reactie