Werkzaamheden Nijreessingel

Ondanks eerdere reparaties was het de afgelopen weken dweilen met de kraan open op de Nijreessingel. Dit wegvak is momenteel namelijk één grote gatenkaas. Waar het ene gat wordt gedicht, ontstaan vervolgens op andere plaatsen weer tien nieuwe gaten. Het gevolg is dat automobilisten zich gevaarlijk zigzaggend tussen gaten een weg banen. De Nijreessingel hebben we dan ook omgedoopt tot ‘Zuid-Europasingel’, hoewel we daarmee zelfs Zuid-Europa nu misschien tekort doen. Draaikonten bij de gemeente melden eerst dat de werkzaamheden aan de singel vandaag, donderdag 20 januari, zouden beginnen. Nu is dat weer maandag.

Een kritisch tochtje door Almelo toont echter aan dat overal in en om de stad wegen vol gaten te vinden zijn. Door de voortdurende reparaties zijn die inmiddels één grote lelijke lappendeken geworden. Almelo stopt letterlijk het ene gat met het andere, ’t lijkt de najaarsbegroting of de bebouwing in de binnenstad wel. De Nijreessingel is het recentste voorbeeld.

Volgens deskundigen moet asfalt het moeiteloos minimaal 12 jaar uithouden, maar de asfaltlaag van de Nijreessingel begon al na een paar jaar geleden gaten te vertonen. Elke winter wordt dat bovendien nog een graadje erger. Nu is de situatie zelfs onhoudbaar geworden zodat de zaak vanaf maandag drastisch wordt aangepakt en de bovenste laag asfalt zal worden verwijderd. De singel is een gevaar voor het verkeer geworden, niet alleen door door losgeraakt asfalt, maar ook door schrikreacties en andere capriolen van automobilisten, die slalommend om de onverwacht opduikende gaten slingeren. Dat er al een paar weken een 50 km-bord staat doet daar niets aan af.

Naar verwachting zal het complete wegdek van de Nijreessingel komend voorjaar vervangen moeten worden. Zoiets is niet met een paar euro’s betaald, maar zal bakken vol geld kosten. Geld dat Almelo eigenlijk niet heeft, want er zijn nog projectontwikkelaars, die hun hand ophouden en flink geknuffeld willen en zullen worden. Wellicht dat de firma, die het ondeugdelijke asfalt heeft gelegd aansprakelijk kan worden gesteld. Op haar beurt is een wegbeheerder/-eigenaar doorgaans verantwoordelijk voor ruitschade door steenslag. Rijkswaterstaat krijgt jaarlijks talloze schadeclaims voor ruitschade als gevolg van een slecht wegdek en betaalt dat dan ook. De gemeente Almelo (adres Stadhuisplein 1)  kan dus het een en ander tegemoet zien.

Posted by Redactie