Noodklok bronzen cultureel/artistiek erfgoed

Kunst dient tijdelijk preventief te worden verwijderd

AlmeloAnders luidt de noodklok, want de stad raakt in hoog tempo haar zogenaamde bronzen cultureel/artistiek erfgoed kwijt. Almelo wordt al geruime tijd niet alleen geteisterd door overvaltuig, ook alle koperen en bronzen zaken die los of vast zitten zijn niet meer veilig. Nood breekt wet, dus wordt het hoog tijd dat de gemeente niet langer machteloos naar de lege sokkels zit te kijken en voortdurend achter de feiten aanloopt. Het vaak ook emotioneel erg waardevolle erfgoed dat nog over is moet zo snel mogelijk in veiligheid worden gebracht. De tijd dringt.

 De oplossing zou zijn dat alle relatief  ‘makkelijk’ te verwijderen sculpturen door de gemeente van hun plek worden gehaald en vervolgens worden opgeslagen op een niet nader te noemen plek waar ze dan maar een tijdje moeten wachten op betere tijden. Met andere woorden: net zolang tot de koper-/bronsprijs de moeite van het stelen niet langer waard is. Even geen bronzen kunst op straat is een betere optie dan het in een smeltoven verdwijnen van deze vaak prachtige artistieke werken. Want genoeg is genoeg!

 Daarnaast zouden metaalhandelaren kritisch moeten worden gevolgd en gecontroleerd en brons zou uitsluitend aangeboden mogen worden op vertoon van deugdelijke en natrekbare legitimatie. De wellicht niet onterechte vrees bestaat echter dat het koper en brons niet aan Nederlandse metaalhandelaren wordt aangeboden, maar dat onze geliefde kunstwerken direct nadat ze zijn weggezaagd naar het buitenland verdwijnen. Tijd voor actie: NU! TéCé.

Posted by Redactie