Verdwijnen McDonald’s op Waagplein nog ver weg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Leeuwen, Almelo’s kunstenaar, pleit voor het verdwijnen van de McDonald’s vestiging van het Waagplein. Een sympathiek idee want het gebouw is velen al jaren een doorn in het oog. De voorzijde lijkt soms op een regelrechte hangplek voor opgeschoten jeugd. De achterzijde biedt een troosteloze aanblik. Om nog maar van het zwerfafval te zwijgen.Een van de eerste filmpjes op deze site ging er over. Heeft Leeuwen zich hierdoor laten inspireren?

Hoe de toenmalige politici het zover hebben laten komen om op deze locatie een McDonald’s toe te staan is een raadsel.

Positief is dat de het college van B&W van plan is om in gesprek te gaan met de eigenaar van het gebouw, maar er bestaat grote kans dat de lokale bestuurders met hangende pootjes op het stadhuis terugkeren. Het geval wil namelijk dat de gemeente Almelo met handen en voeten aan McDonald’s is ge- en verbonden. Een langlopend contract garandeert de McDonald’s dat zij tot Sint Juttemis op de locatie kan blijven. Dit liet Harold Asbroek, de lokale McDonald’s uitbater, nog tussen neus en lippen weten tijdens een bijeenkomst van Zakelijk Almelo die op 6 september vorig jaar plaatsvond. En de projectontwikkelaar laat zijn eigendom natuurlijk ook niet zomaar slopen. De gemeente zal McDonald’s en de eigenaar dus voor veel geld moeten uitkopen. Waar hebben wij dit vaker gehoord? O ja, het Fortezza-geval en dergelijke!

Geen wonder dat het gesprek op dit moment geen gemeentelijke of politieke prioriteit heeft. Een zoethoudertje dus in de hoop dat iedereen weer indut. We hebben het al vaker hier op de site geschreven: de gemeente Almelo is al jarenlang geen baas meer in eigen stad. De projectontwikkelaars hebben het hier voor het zeggen.

Met het verdwijnen van de vestiging uit het straatbeeld zijn we er nog niet.

Op het computerbewerkte plaatje van Peter Leeuwen zien we met het verdwijnen van McDonald’s een enorme lege vlakte ontstaan. Het doembeeld van het afgrijselijke, faliekant mislukte marktplein in Hengelo dringt zich op. Waarom komt Leeuwen niet met een idee om het plein vervolgens aantrekkelijk te maken met bomen, standbeeld (voor hem?) of fontein.De meeste aantrekkelijk pleinen zijn altijd beperkt van omvang met rondom gevestigde horeca. Denk aan De Oude Markt in Enschede en het Amaliaplein alhier. Het plan heeft dan ook – vooralsnog – veel weg van een luchtballonnetje. Daarom dopen wij het nieuwe plein ook nog niet om tot ‘Peter Leeuwenplein’.

Posted by Redactie