Rekenkamerrapport Fortezza-debâcle nekt college?

 

Voor het college van B&W Almelo breekt komende week het uur van de waarheid aan. Dan namelijk maakt de rekenkamercommissie haar rapport over het langslepende fiasco dat Fortezza heet officieel openbaar.

Ter herinnering: de gemeente verkwanselde aan Van der Looy het voormalige Praxisterrein voor een prestigieus bouwproject. Van der Looy betaalde hier niets voor. In plaats daarvan gaf Van der Looy de grond in onderpand aan de bank in ruil voor een lening om andere projecten te betalen.

In de wandelgangen van het stadhuis wordt inmiddels al gefluisterd dat het rapport ronduit vernietigend is en dat het dusdanig schokkende feiten bevat dat het wel eens de val van het complete college kan betekenen. In ieder geval stond wethouder Kuik “erbij en keek ernaar”.

Ondanks het feit dat de projectontwikkelaar zich telkens niet aan gemaakte afspraken hield, ging de gemeente gewoon met hem door. Zonder dat hij zelfs ook maar de leges voor aangekochte grond betaalde gaf de gemeente hem ijskoud 2,5 miljoen euro als uitkoopsom en zegde het college hem ook nog eens de bouw van 77 appartementen toe.

Er werd beslag gelegd op de bankrekening van Van der Looy maar deze had hij al leeggetrokken. Stelt u zich voor: het college laat beslag leggen op een rekening waarop welgeteld nul eurocent aan geld staat (!). Uiteindelijk draaide het uit op een rechtszaak die de gemeente ook nog eens verloor.

Van der Looy, die dit natuurlijk al lang van tevoren had zien aankomen (de gemeente heeft hem die gelegenheid ook uitgebreid gegund) lacht in z’n vuistje. Almelo heeft nog steeds het nakijken, met alle financiële gevolgen van dien. Om de financiële gaten te dichten werd maar bedacht om op de locatie een nieuw stadhuis te bouwen. Een onzalig plan, nu geen Almeloër op een nieuw stadhuis zit te wachten en er zelfs nog geen bestemming is voor het oude stadhuis.

Voor het gemak en de historie, hierbij enkele links naar het archief van AlmeloAnders:

http://www.almeloanders.nl/2010/projectontwikkelaar-heeft-almelo-in-een-wurggreep/

http://www.almeloanders.nl/2010/commotie-en-verdriet-na-publicatie-van-der-looy-contract/

 

 

Posted by Redactie