Theo Schouten verlaat het zinkende schip

 

Theo Schouten verlaat het zinkende schip

Op de minuut nauwkeurig na de presentatie van de gevreesde Almelose voorjaarsnota heeft Theo Schouten (PvdA) de wijk genomen naar Oldenzaal. Klaarblijkelijk heeft de heilige Sint Plechelmus hem geroepen, want Schouten wordt de nieuwe burgervader van die stad. Dit doet ons herinneren aan het vertrek van voormalig wethouder Reinier van Broekhoven (CDA), die ook tijdens de vorige raadsperiode voortijdig vertrok om directeur van het Soweco te worden. Nadat hij erachter kwam dat het helemaal mis zou gaan in Almelo schijnt hij werkelijk gezegd te hebben: “Ze zoeken het maar uit, ik vertrek” en hij voegde de daad bij het woord.

Het is een veelvoorkomend verschijnsel: de verantwoordelijken verlaten vlak voor de verkiezingen het toneel. Kennelijk is een wethouderspost in Almelo een opstap voor iets anders. Wat Theo Schouten betreft eigenlijk wel jammer, want Schouten was geen slechte. Hij was een man met kennis en met visie en met een gedegen opleiding, iets wat de rest –een enkele uitzondering daargelaten- volkomen ontbeert. Neem bijvoorbeeld een Mieke Kuik. Die laat het al afweten bij officiële bezoeken aan partnersteden omdat ze geen enkele vreemde taal machtig is. Maar Schouten was iemand die zich nog wel eens onder het volk bewoog en je kreeg altijd antwoord op je vragen. Geen gedraai, geen dubbele agenda, gewoon een puur mens. Misschien had hij het wel helemaal gehad met die andere wethouders, die als strontvliegen aan kleefpapier op het pluche blijven zitten.

Hoe nu verder? Almelo staat aan de vooravond van een faillissement. Uitgerekend de VVD pakt de huizenbezitters hard aan met een extreme verhoging van de OZB terwijl de bezuinigingen aan het malverserende Theaterhotel volledig voorbijgaan. Het vertrek van Schouten biedt het zittende college (met als wethouder vermomde en niet tegen kritiek kunnende ex-slager Van Woudenbergh) de uitgelezen kans om niet alleen in het vlees van de burger, maar ook in het eigen vlees te snijden. De jonge VVD-er Jemy Pauwels heeft dat begrepen met zijn oproep aan het college om eens goed in de spiegel te kijken. Maar wij gaan nóg verder: de taken van Schouten kunnen ongetwijfeld onder de zittenblijvers (!) worden verdeeld. Beter nog: als een VVD-wethouder nu ook nog opstapt, is het evenwicht hersteld… Het jammere is alleen dat sommige wethouders er niet voor ons zitten, maar uitsluitend voor zichzelf en hun eigen toekomst. Dat de stad naar de verdommenis gaat, tja… wie dan leeft, wie dan zorgt.