College B&W gijzelt gemeenteraad van Almelo. Stad onbestuurbaar.

 

Huub

Gisterenavond vond achter gesloten deuren de tweede ‘geheime’ raadsvergadering over de bouw van een nieuw stadhuis plaats. De burger begrijpt allang niet meer waarom over zo’n majeur onderwerp in achterkamertjes vergaderd moet worden.

Volgens Gerwin Kamphuis sprak de burgemeester dreigende taal over de vervolging van iedereen die informatie uit de raad lekt. Dat zou vorige week zijn gebeurd toen Almelo Anders meldde dat gesproken werd over uitstel van de bouw en de mogelijkheid om de gemeente in het belastingkantoor onder te brengen.

Volgens de burgemeester zouden raadsleden zich blootstellen aan een gevangenisstraf van ten hoogste een jaar. Kamphuis beticht het college van een dubbele moraal. Volgens hem is er in de poort-affaire valsheid in geschrifte gepleegd maar is hiervan geen aangifte gedaan. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

Dat Kamphuis deze informatie ‘lekt’ laat zien dat hij voor de duvel niet bang is en in alle openheid zijn werk wil doen. Het is van de zotte dat het middel van de besloten raadsvergadering zo vaak wordt ingezet. Hoe kan de burger de heren en dames politici nog vertrouwen?

Vorige week verliet het raadslid Bert Hummels (LA) ook al uit protest de eerste ‘geheime’ raadsvergadering. Hij vroeg zich af of vergaderen in beslotenheid een correct onderdeel is van de raadsvergadercyclus. Het antwoord ligt besloten in de vraag.

Ook Rob Snijder, voorzitter van Partij Vrij Almelo, liet in een brief aan het college weten dat het raadslid Harry de Olde voortaan geen geheime vergaderingen meer zal bijwonen omdat hij  dan zijn controlerende taak als volksvertegenwoordiger niet kan uitvoeren. Daarom ontbrak hij gisteren.

In Almelo gaat het allang niet meer om de inhoud. Met de verkiezingen voor de boeg is de stad  onbestuurbaar geworden.