Breaking: Realwork failliet: 71 banen in #Almelo op de tocht -UPDATE-

realworkAnders dan de slogan doet vermoeden, werkt Realwork echt NIET. Het bedrijf heeft het eigen faillissement aangevraagd bij de Zwolse rechtbank. Bij dit bedrijf werken 71 mensen die de gemeente Almelo vanuit de bijstand bij dit bedrijf heeft geplaatst. Na het gedonder met Wawollie dat met sluiting wordt bedreigd, is dit het volgende bedrijf waar mensen de laan uit moeten. Heeft de gemeente Almelo wel de juiste keuze gemaakt om met Realwork in zee te gaan? Wist de gemeente Almelo van de problemen binnen het bedrijf? Vragen die snel beantwoord moeten worden.

UPDATE

Afgelopen vrijdag heeft de gemeente pas ter elfder ure vernomen dat er betalingsproblemen bij Realwork (dat is gevestigd in het Soweco-complex) zijn en dat was niet de eerste keer. Ditmaal ging het om de uitkering van salarissen van januari 2014. Nadat tien medewerkers waren uitbetaald was het geld op, althans voorlopig. Van de in totaal 71 medewerkers hebben 61 mensen sinds de Kerst geen salaris ontvangen. Er staat een aantal bedrijfseconomische belangen op het spel waardoor achter de schermen hard wordt gewerkt om Realwork te laten overnemen.

Op maandag 3 februari is er een gesprek geweest tussen de directie van Realwork en het Werkplein waarbij de afspraak werd gemaakt dat de volgende dag in elk geval 42 medewerkers zouden worden uitbetaald, de rest zou hun geld een dag later tegemoet kunnen zien. Hiervoor moest wel een formulier worden ondertekend zodat het UWV voor dat salaris aansprakelijk zou worden gesteld.

Volgens de laatste berichten is er een investeerder in beeld met wiens hulp men uit de liquiditeitsproblemen probeert te komen. De verantwoordelijk wethouder, Mieke Kuik (PvdA), wil wel alvast voorbereidingen treffen in geval de zaak uitdraait op een definitief faillissement. Indien de mogelijke investeerder echter wenst dat de gemeente garant gaat staan, dan wil de gemeente daar niet aan meewerken omdat zij geen  risico (meer) wil lopen. De gemeente heeft het achterstallige salaris inmiddels betaald. Mocht Realwork failliet gaan, dan wordt het UWV verantwoordelijk gesteld.

Toen RealWork -zonder eigen middelen- van start ging heeft het reïntegratiebedrijf (het zoveelste waar de gemeente de afgelopen jaren mee in zee is gegaan)- van de gemeente een voorfinanciering (subsidie) ontvangen. Daarmee ontstond het volgende financieel risico: een kostensubsidie ‘werknemers’ van 120.000 euro en een financiering van de locatie ter grootte van 170.000 euro, al met al dus 290.000 euro. Een dergelijke voorfinanciering doet/deed de Gemeente Almelo overigens niet met andere reïntegratiebedrijven.

Realwork is de afgelopen tijd bij steeds meer andere gemeentes als uitvoerder gekozen en van die gemeentes is Almelo op dit  moment de enige gemeente die een probleem heeft. Het bedrijf laat voor de Almelose vestiging werk uit China en het Verre Oosten komen en daarbij gaat het om werkzaamheden waar nauwelijks financiële marge op zit. Voor de Almelose vestiging is blijkbaar te weinig werk en te weinig afzet waarmee onmiddelijk de vraag rijst: was het bedrijf ooit wel levensvatbaar?

Bij de gemeente wist niemand, niet de wethouder, niet haar ambtenaren, hoe lang medewerkers van Realwork exact onder contract staan. Wel wordt beweerd dat het om jaarcontracten gaat hetgeen inhoudt dat er nog zes maanden te gaan zijn.