AlmeloAnders is een kritische nieuws-, berichten- en discussiesite over de stad Almelo en haar inwoners. AlmeloAnders wil een aanvulling zijn op het huidige, te vaak door politieke mollen beïnvloede lokale media-aanbod en daarom ook het ándere nieuws brengen. Dit gebeurt veelal serieus, maar vaak ook met een knipoog naar de werkelijkheid. AlmeloAnders associeert zich met geen enkele politieke partij, maar deelt soms wel een pluim uit voor positieve politiek of een satirische draai om de oren in geval van minder positieve zaken. Dit alles onder het motto: niemand is heilig. Zoete broodjes bakken met politici is er dan ook niet bij. AlmeloAnders is er voor de gewone burger, die behoefte heeft aan een medium dat de lokale overheid kritisch volgt, op de hielen zit en misstanden aan de kaak stelt, waar anderen dat volledig nalaten. Zo hoort dat in Almelo!
Fijn dat er in Almelo een medium is dat de handel en wandel van de lokale en regionale overheid kritisch volgt, want de bureaucratie loopt onderhand de spuigaten uit. Ik heb daar een goed voorbeeld van:
Middels deze ingezonden mededeling wil ik iedereen die een WOZ-beschikking heeft ontvangen nadrukkelijk adviseren om ALTIJD een bezwaarschrift in te dienen en dan bij voorkeur via zo’n online-bezwaarmakers-site zoals bezwaarmaker.nl. Die doen namelijk nog steeds hun werk. Hoewel het commerciële partijen zijn, wordt de burger door de eigen gemeente gewoonweg gedwongen om in zee te gaan met dit soort bedrijven, dat door sommigen wordt omschreven als ‘cowboys’. Maar ja, dat komt dan meestal uit de mond van een raamambtenaar, die bang voor z’n baantje is.
Mijn huishouden is er één van, die via die site bezwaarmaker.nl bezwaar heeft gemaakt tegen de torenhoge WOZ-aanslag voor een huis uit het jaar nul. Op verzoek van bezwaarmaker.nl heb ik ook foto’s van mijn woning opgestuurd, die dan door bezwaarmaker.nl naar het GBT worden verzonden als bewijs.
Wat schetst mijn verbazing dat ik vandaag een brief van het GBT ontving (gedateerd op 22 mei 2024), dat ik wettelijk verplicht ben foto’s van mijn woning en woonsituatie te sturen. Dat had ik echter al maanden geleden gedaan en die zijn door bezwaarmaker ook doorgestuurd naar het GBT. Maar nu komt het mooiste: GBT wil die foto’s uiterlijk 12 juni hebben (gerekend vanaf vandaag is dat dus morgen), dus je hebt nauwelijks tijd om een en ander netjes en geordend te organiseren. Dit is naar mijn mening gewoon een smerige strategie en tactiek van het GBT om het bezwaarschrift ongeldig te verklaren en dat zal in veel gevallen lukken omdat niet iedereen kans heeft om binnen een dag te reageren.
Ik had de eerder genomen foto’s gelukkig al kant en klaar
liggen, dus de truc van het GBT is mislukt. Hoe dan ook, uw eigen gemeente laat
de burger opdraaien voor hun slordige huishoudboekje en de gaten in de
begroting, die ze zelf hebben veroorzaakt. Ze zijn keihard op uw geld uit en daarvoor
hebben ze het GBT Twente om het smerige werk uit te voeren en u het geld uit de
zakken te kloppen.
En dan te bedenken dat de WOZ-waarde natte vingerwerk is
door een luie achterover leunende ambtenaar. Dit is gewoon totale minachting
van de hardwerkende burger, die niet verantwoordelijk is voor financiële
flaters van de gemeente. Het zijn de bestuurders die ter verantwoording moeten
worden geroepen als zij hun huishoudboekje niet op orde hebben, niet de burger.
Almelo heeft inmiddels de twijfelachtige eer dat er nu niet minder dan 18 (!) raadsfracties zijn. Bijna elke partij heeft in de loop der tijd zo zijn afvalligen gehad. In plaats van hun zetel in te leveren, koos het gros ervan om op eigen houtje verder te gaan. En laat nu dat eigen houtje precies zijn waarom Harry de Olde van de Partij Vrij Almelo (PVA) afgelopen weekeinde de gemeentelijke luis in de pels sinds jaren, Marcel Middelkamp, uit de partij trapte.
Middelkamp zou teveel zaken op eigen initiatief doen, waarop hij volgens De Olde regelmatig was aangesproken. En natuurlijk zijn de zaken niet gemakkelijk voor een partij als de PVA, die voor velen als een paria in de politiek wordt gezien. Het populismeverwijt viert hoogtij uit linkse hoek. Het is voor De Olde als het lopen over een evenwichtsbalk, want je bent in deze spastische woke-maatschappij zomaar ineens een racist, terwijl het woord ‘nationalist’ de lading misschien veel beter zou dekken.
Desalniettemin hebben we inmiddels een totaal versnipperde gemeenteraad met al die verschillende partijen. Dat worden leuke raadsvergaderingen de komende tijd. Het worden Poolse Landdagen wat ik u brom. Kortom: veel voer voor een site als AlmeloAnders.
Ennnn de baantjescarrousel draait ook in 2024 doorrrrrrrrrr. Driewerf hoera voor de nieuwste ongekozen Almelose burgemeester, Richard Korteland. Mogen we de Meppeler Courant geloven, dan is het een echte Meppelaar. Die kende hem die titel notabene in 2022 toe. Wel grappig dat zo’n pasbegonnen burgemeester al zo snel weer uit zijn vorige gemeente vertrekt. Vandaag zien we groen, morgen rood met witte stippen (vlag van Meppel) en nu weer blauw, Almelo’s blauw welteverstaan. En dan krijgen we straks natuurlijk ‘Ich bin ein Almeloër’ en over een x-aantal jaren uiteraard ‘Ich war ein Almeloër. Mensen, we hebben een kameleon, maar ook een Richard de Zwijger als nieuwe burgervader gekregen! Ons lokale dagblad heeft afgelopen week namelijk geprobeerd een eerste interview met hem te organiseren, maar dat schijnt hij geweigerd te hebben. Reden onbekend.
De roep om een door de burger gekozen
burgervader is de laatste jaren onverminderd groot. Terwijl een gemeenteraad op
een democratische wijze wordt gekozen rijst de vraag waarom dat met zo’n burgemeester
nog steeds op totaal ondemocratische wijze gebeurt. De benoeming van een
burgemeester ontstaat nog steeds vanuit het ons-kent-ons-circuit, een
baantjescarrousel. Goed beschouwd is die hele procedure één groot rondreizend circus
van baantjesjagers. Heb je het ergens verprutst of jezelf gehaat gemaakt, dan
krijg je altijd weer een ander plekje toegewezen waar je de boel opnieuw kunt
verprutsen. Loyaliteit zit tegenwoordig blijkbaar onder de schoenzolen.
Onze vorige burgemeester, Arjen
Gerritsen, heeft zich ook niet overal even geliefd gemaakt. Hij werd graag
gezien als ‘crime fighter’, iets waar momenteel heel veel burgervadertjes prat
op gaan. Gerritsen was een man van strakke maatpakken. Een wanna be James Bond.
Beetje narcistisch misschien zelfs. Maar als we uitzeven waar je zo’n predikaat
als ‘crime fighter’ dan aan ontleent, komen we niet verder dan het uit huis
zetten van een armetierige opa en oma met enkele kleinkinderen vanwege een
aantal wietplantjes. Ja, dan ben je een echte crime fighter hoor. En dan hebben
we het nog niet eens over het verstoren van de stabiele situatie in Almelo
omtrent coffeeshops. Gerritsen vertrok naar een nog beter baantje en heeft
Jemig de Pemig Mozes Kriebel een fraaie erfenis achtergelaten. De klompenboer
uit Enter is inmiddels Commissaris van de Koning in Flevoland. Well done Arjen,
well done. Wij hopen en verwachten dat het met de nieuwe burgemeester niet dezelfde
kant op gaat.
Afgelopen week stond het lokale nieuws volledig in het teken van 1 kwestie: de schouwburg in het Theaterhotel. Al jaren is er vruchteloos gesoebat over de toekomst van de sterk verouderde theaterzaal in het centrum. Beide partijen, de gemeente aan de ene en het Theaterhotel aan de andere kant, stonden lijnrecht tegenover elkaar en hoe men ook bleef praten, er kwam (goddank) geen overeenstemming.
En dus moest de gemeenteraad uiteindelijk de knoop doorhakken: maakt de Almelose belastingbetaler, via de gemeente, klakkeloos 18 miljoen euro over om de schouwburg te behouden of ziet ook de raad in hoe oneerbaar dit voorstel werkelijk is? Want laten we het eens van een afstandje beschouwen. Feitelijk komt de eis van het Theaterhotel op het volgende neer: de belastingbetaler maakt 18 miljoen euro (uiteindelijk veel meer door de rente) over aan het Theaterhotel voor de vernieuwbouw van het pand en blijft doorgaan met de jaarlijkse subsidie van circa 1 miljoen euro om de verlies draaiende exploitatie in leven te houden. Het enige dat de gemeenschap daarvoor terugkrijgt is het simpele feit dat de schouwburg dan niet dicht gaat. Meer niet. Geen inzicht in de besteding van het geld, geen medezeggenschap en al helemaal geen mede-eigenaarschap.
Aan de andere kant van het verhaal liggen de zaken er heel anders voor. Het Theaterhotel laat de verbouwing door de gemeenschap betalen maar strijkt vervolgens zelf volledig de waardevermeerdering van het pand op. Door de vernieuwbouw kunnen opeens ook grotere producties worden geboekt die vervolgens voor meer inkomsten zorgen voor het Theaterhotel. Denk aan slimme combi-deals met een hotelovernachting en/of diner in 1 van de eigen restaurants. Wel de lusten, niet de kosten. En dit terwijl de schouwburg al jaren aan het subsidie-infuus hangt om überhaupt te overleven. 18 miljoen eenmalig + 1 miljoen jaarlijks alleen maar om de schouwburg niet te sluiten. In een stad waar het geld niet tegen de plinten klotst en er grote problemen zijn op het gebied van armoede. Waar een lokale omroep, voor 150.000 euro, zelfs dreigt te worden opgedoekt en men voortaan de lokale verslaggeving wil overlaten aan een partij uit nota bene Enschede.
Waar het geld inmiddels wel tegen de plinten klotst is bij het Theaterhotel dat in navolging van andere Van der Valk locaties inmiddels een soort COA-light is geworden en men voor een fiks bedrag per nacht asielzoekers laat logeren. Een bijzondere anekdote hierover betreft de jaarlijkse kerstbrunch in het Theaterhotel. Afgelopen jaar kwamen de, in meerderheid oudere gasten, van een koude kermis thuis toen bleek dat het buffet in 2023 in de kelder werd opgediend. En aangezien er geen lift is dienden de oudjes, die uiteraard vaak niet best ter been zijn, trap af en op te moeten lopen om hun bordjes te vullen. Boosheid en onbegrip alom want waarom werd niet zoals ieder jaar de brunch geserveerd in de grote zaal? Omdat daar de logees van het COA bivakkeren.
Terug naar het Theater: Almelo is niet de enige stad met een Theaterhotel. In Roermond speelde dezelfde kwestie (zij het voor minder geld) maar daar tastte Van der Valk wel in de buidel in betaalde circa de helft van de kosten voor de verbouwing uit eigen zak. Gevolg is dat zowel de gemeente als de provincie participeerden en het vernieuwde theater inmiddels klaar is voor gebruik. Je kunt je niet aan de indruk onttrekken dat de oneerbare eis van het Almelose theater er voor gezorgd heeft dat zowel bij de lokale als provinciale politiek de hakken in het zand gingen. Wie maakt er nu klakkeloos een enorm bedrag aan belastinggeld over zonder daar ook maar iets aan geldelijke voordelen voor te ontvangen. Ik zal u zeggen wie: het Almelo van voor 2023.
Want er is een veel bredere conclusie te trekken uit het dappere besluit van de gemeenteraad. Voor het eerst in decennia liet men zich niet van de wijs brengen door dooddoeners als “het sluiten van de schouwburg is een ramp voor Almelo”. Een overgrote meerderheid van de lokale bevolking zal nagenoeg niets merken van de sluiting. En als de tendens in toekomstige verkiezingen zo doorgaat voorspel ik u dat we na een rechts landsbestuur, in de toekomst ook een rechts lokaal college zullen krijgen. De stroom aan asielzoekers zal worden teruggebracht, de inkomstenstroom van het COA zal voor hotels opdrogen en uiteindelijk zullen er appartementen komen op de plek van het huidige Theaterhotel.
Wat we deze week hebben gezien is het ontstaan van een nieuwe realiteit in Almelo. Niet langer zal een kleine groep lokale ondernemers bij voorbaat hun zin krijgen van de raad. Een verrassende ontwikkeling die voor de nodige verwarring zorgde bij hen die zich nog niet bewust waren van deze nieuwe realiteit. Zure gezichten bij het Theaterhotel en grote woorden van de enkele raadsleden die wel voor het 18 miljoen kostende cadeautje stemden. Niet geheel toevallig zijn dit ook de raadsleden die met enige regelmaat in het lokale borrelcircuit te vinden zijn. Waarom zou je het jezelf lastig maken bij de volgende opening, borrel of lezing. Je kunt immers simpelweg de samenleving de rekening laten betalen zodat jij geen vervelende discussies krijgt met degene die je de bitterbal en wijntjes aanreikt.
Het beroemde old boys network in Almelo, waar Zembla en Sophie Hilbrand al eens reportages over maakten, toont voor het eerst grote scheuren. De lokale politiek zette eindelijk eens het belang van de gehele samenleving voorop en die nieuwe realiteit is een prachtig cadeau voor álle inwoners van onze prachtige pauperstad.
Je hebt rijke mensen en rijke dieren. Maar ze hebben één ding gemeen: ze hebben geen van allen het eeuwige leven. Na een bijzonder bewogen politieke week hadden sommige raadsleden behoefte aan een korte vakantie. Het is ook niet niks om met dreigingen en moties van wantrouwen geconfronteerd te worden. Tijd voor reflectie en bezinning, gezellig bij het kampvuur met een gezond stuk gebraden gevogelte.
Ja hoor, het was onlangs weer eens Almelo op z’n smalst en dat mogen we in dit geval ook nog eens letterlijk nemen, want stel je hebt een gezellige kroeg in het stadscentrum, in de Grotestraat-Zuid in dit geval, en je hebt toestemming van de gemeente voor een piepklein terrasje voor je deur. Nou, dan mag je in Almelo je handen dichtknijpen hoor. Behalve wanneer enkele gasten hun stoeltje een paar centimeter naar achteren schuiven omdat anders hun buik het tafeltje om zou gooien.
Maar , uitbaatster Hetty ten Dam van café Flashback kan natuurlijk niet continu met de meetlat langs haar gasten gaan. Dus zonder dat ze het in de gaten had, was ze onbedoeld zwaar in overtreding. Aan de hand van een foto op Facebook die als onomstotelijk bewijs werd gezien, kreeg Hetty een gepeperde bekeuring van 1000 euro. Argument van de gemeente hierbij: ‘vanwege eventuele onbereikbaarheid door de hulpdiensten’, als die plots in de straat zouden moeten zijn. En dat willen we natuurlijk niet. Vandaar dat één van de buren van het café de buitensporige overschrijding van de toegestane 1 meter (!!!) bij de gemeente aanhangig maakte. Die man/vrouw krijgt straks in mei vast een lintje. Overigens: zouden die hulpdiensten dan over Hetty’s terras moeten? Dwars door het straatmeubilair en de bomen heen?
‘Regels zijn regels’, horen we u roepen, maar gaan we in deze stad werkelijk op de centimeter nauwkeurig iemand het leven zuur maken? Daar lijkt het sterk op. Het doet bovendien denken aan de tijd waarin parkeercontroleurs zich gedroegen als ware premiejagers. Dat voelde voor menige binnenstadsbezoeker als ware terreur en daar plukt Almelo ook nu nog de zure vruchten van. Nog steeds heerst er bekeuringsangst.
Blijft de vraag: geldt een foto van een overtreding als wettelijk bewijs? Foto’s zijn gemakkelijk te manipuleren. Daar weten wij namelijk alles van. Of is het gewoon ondernemertje pesten? U mag het zeggen.
Zet er ‘STADS’ voor en het is ineens van ons allemaal en gaat het ons allemaal aan. Puik staaltje emo-porno om 20 miljoen gemeenschapsgeld binnen te slepen. We zijn er de afgelopen maanden mee overspoeld en de subjectieve lokale media spelen het theater dapper mee. Zo lusten wij er nog wel een paar.
Er zijn in deze stad diverse commerciële en niet-commerciële instellingen / bedrijven / organisaties die al jaren in hun bestaan worden bedreigd, volledig zijn uitgekleed of doodgewoon kapot zijn gegaan. Laten we eens kijken of er ook 20 miljoen loskomt als we het woordje ‘Stads’ vastplakken aan bovenstaande instanties en bedrijven. Wie weet. Er is in Almelo overigens maar 1 stadstheater en dat is Hof 88! Dat andere is gewoon van de Toekan, waar niet iedere Almeloër zomaar naar toe kan.
Hebt u uw WOZ-beschikking trouwens al in de bus gehad? Is weer hoger he? Goh, waar zal dat geld toch voor gebruikt gaan worden?
Eén van de opmerkelijkste gebeurtenissen van afgelopen week was toch wel het incident aan de rand van de Schelfhorst, waar een brandrode koe volgens dagblad Tubantia een vrouw op de hoorns heeft genomen. Wij waren zeer nieuwsgierig naar deze koe, want het moet er een met een wel zeer bijzonder uiterlijk zijn. Nou, hieronder ziet u haar. Wat een prachtdier, nietwaar?
Wij vermoeden dat dit dier deel uitmaakt van een of andere groep koperblazers en dat ze in haar vrijetijd (dus na grazen en kalfjes baren) een vrolijke noot speelt. Maar alle gekheid op een stokje: koeien hebben ook tegenwoordig nog gewoon horens. De mevrouw in kwestie is er dus niet afgekomen met een muzikaal intermezzo, maar met een paar flinke kneuzingen. Dit allemaal mede dankzij onze eigen wethouder Anja Timmer, die het nodig vond om de Galloway-runderen, die tot voor kort nog in het gebied graasden, weg te bezuinigen. Let wel: voor het enorme bedrag van wel 2.000 euro’s. Hiermee werd uiteindelijk alsnog een idee van de VVD-wethouders Van Woudenbergh en Ande(re)la uitgevoerd, die al eerder pogingen deden om het begrazingsproject de nek om te draaien vanwege bezuinigingen. Ze wisten bepaald niet waar ze het over hadden. Het begrazingsproject was ooit juist opgezet uit oog van bezuinigingen, want voorheen moest het gebied door mensenhanden onderhouden worden en dat hoefde met de komst van de Galloways niet meer.
Met uitzondering van een enkel incident -toen het Galloway-project pas was gestart vond een groep jeugdigen het nodig de runderen op te jagen waarna een stier zich agressief gedroeg (red.)- was er met de Galloways niets aan de hand en waren zowel mens en dier aan elkaar gewend. Tot afgelopen week, helaas… Wederom een blunder van een niet door enige kennis van zaken gehinderde wethouder.
In dagblad Twentsche Courant Tubantia staat vandaag te lezen dat het veel bekritiseerde project Almelo Nouveau, dat in het gebied Weggeler naast de Nijreessingel zou verrijzen niet doorgaat. Gesteld kan worden dat het niet doorgaan alles te maken heeft met de tegenwerking van de gemeente en dat met name de VVD Almelo (wethouder Van Woudenbergh lacht ongetwijfeld in z’n vuistje) alles in het werk stelde om het project te torpederen dan wel te traineren om de eigen vriendjes te beschermen.
Keer op keer moesten de plannen worden aangepast en telkens moest de firma Prosyn tekst en uitleg aan de gemeenteraad komen geven en de oorspronkelijke plannen gedwongen aanpassen. Hierbij haalden de raadsleden, in het geheel niet gehinderd door ook maar ENIGE kennis van zaken, de gekste argumenten aan en uiteindelijk bleek het hele plan door al die aanpassingen dusdanig verzwakt dat de uitvoering op losse schroeven kwam te staan. Dit is des te wrang aangezien momenteel op de locatie tegenover het Nouveau-perceel een nieuw onderkomen van Trivium Meulenbelt verrijst en de groep ouderen die daar wordt gehuisvest zou heel erg gebaat zijn bij een verzamelgebouw als Almelo Nouveau. Helaas spelen er in de Almelose politiek áltijd verstrengelde belangen!
In de krant van vandaag (zaterdag) geeft directeur John Nijhuis van ontwikkelaar Prosyn aan dat Almelo Nouveau nog steeds gebouwd gaat worden, maar dat hij ‘strontziek’ van de Gemeente Almelo wordt. Helaas is Prosyn door de feiten ingehaald en lezen we, na even te hebben gegoogled, dat de ontwikkelaar failliet is. Als projectontwikkelaar, die zulke enorme tegenwerking van de gemeente heeft ondervonden zou ik me alvast voorbereiden op het samenstellen van een flinke schadeclaim. Die heeft de gemeente dubbel en dwars verdiend.
NASCHRIFT REDACTIE: Aangezien curator Van Wijk nog geen verslagen over het faillissement van Prosyn beschikbaar heeft gesteld is het ook (nog) niet bekend uit hoeveel en welke onderdelen de holding Prosyn bestaat. Het kan dus evengoed zijn dat het project Almelo Nouveau binnen een onderdeel van de holding valt dat mogelijk NIET bij het faillissement betrokken is. Kortgezegd: de kansen zijn mogelijk nog niet verkeken. TéCé.